200 διαγωνιζόμενοι | 60 ομάδες | 40 μέντορες
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το διήμερο 30 – 31 Μαρτίου 2024 ο Μαραθώνιος Καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Αθηναίων, Apps4Athens Hackathon, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο ανοικτό κάλεσμα της ΔΑΕΜ Α.Ε. ανταποκρίθηκαν startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, ομάδες φοιτητών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, επαγγελματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων που ανέπτυξαν και παρουσίασαν ιδέες και προτάσεις για εφαρμογές και υπηρεσίες οι οποίες θα υποστηρίξουν τη συμμετοχική στρατηγική του Δήμου για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για μια βιώσιμη, πράσινη και ανθρώπινη πόλη.
Στον Μαραθώνιο Καινοτομίας, Apps4Athens Hackathon, συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι, 60 ομάδες και 40 μέντορες, οι οποίοι καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους.
Η έναρξη του Μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου με το Kick Off Meeting, όπου το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος δήλωσε ότι: «Θέλουμε να δώσουμε χώρο σε νέα παιδιά να δείξουν το ταλέντο τους και να κερδίσουν βραβεία αλλά το πιο σημαντικό είναι να συμμετάσχουν. Γι’ αυτό, ξεκινάμε από το ταξίδι της καινοτομίας του Hackathon Apps4Athens. Είμαι σίγουρος ότι οι προγραμματιστές που είναι εδώ σήμερα, έχουν πολλή όρεξη και ορμή και πως τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα».
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ, κ. Λάζαρος Καραούλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κ. Μανώλης Βελεγράκης. Στη συνέχεια, ο κ. Ελισσαίος Σαρμάς, Διευθυντής Καινοτομίας της ΔΑΕΜ, μίλησε για τις δράσεις και καλές πρακτικές ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΑΕΜ και η κ. Κατερίνα Τζουβάρα, Εκπρόσωπος της Google, η οποία αναφέρθηκε στην υπηρεσία Google Cloud. Τέλος, έγινε παρουσίαση με τους στόχους, τις θεματικές ενότητες και τη διαδικασία του Apps4Athens Hackathon, καθώς και ενός συνόλου από καλές πρακτικές και εργαλείων για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών.
Έπειτα, από έναν Μαραθώνιο σχεδόν 30 ωρών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου, οι 39 ομάδες που υλοποίησαν την εφαρμογή τους, παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες και τις παρότρυνε να συνεχίσουν στον δρόμο της καινοτομίας και της δημιουργίας, αναφέροντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα υποστηρίξει όλες τις ομάδες ώστε να προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση και εφαρμογή της ιδέας τους για αξιοποίηση από τον Δήμο και τους πολίτες.
Καθώς το επίπεδο των ομάδων ήταν πολύ υψηλό, η επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει και 4ο βραβείο, πέραν των αρχικών τριών που προβλεπόταν, σε συνδυασμό με την επιλογή επιπλέον τεσσάρων ομάδων για την υποστήριξή τους σε 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις ομάδες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου.
Οι ομάδες που διακρίθηκαν, κέρδισαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 6.500 ευρώ. Επιπλέον επιλέχθηκαν άλλες τέσσερις ομάδες που μαζί με τις διακριθείσες θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση της ιδέας τους υποστηριζόμενες από 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
Οι 8 ομάδες που διακρίθηκαν:
H Ομάδα Solar Code, κέρδισε το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, δημιουργώντας μέσα στο διήμερο του Μαραθωνίου Καινοτομίας, μία υπηρεσία για την αξιοποίηση κεφαλαίων και διαθέσιμων χώρων, με σκοπό τη βέλτιστη τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στην πόλη.
Η Ομάδα GeoSquad, κέρδισε το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, και δημιούργησε εφαρμογή κινητού που λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και φωνητική λειτουργία, η οποία δίνει απαντήσεις σχετικά με την αρχαία ιστορία της Αθήνας.
Η Ομάδα GreenBlock, κέρδισε το 3ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ένα σύστημα πλοήγησης, που προτείνει εναλλακτικές διαδρομές και σημεία με εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Η Ομάδα GAIA, κέρδισε το 4ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ, και υλοποίησε σύστημα όπου με τη χρήση κάμερας εγκατεστημένη στα απορριμματοφόρα του Δήμου, μπορεί να εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους του Δήμου και να ενημερώνει την Δημοτική Αρχή για την περισυλλογή τους.
Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε άλλες 4 ομάδες που επιθυμεί να δει τις ιδέες τους να υλοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια με τυχαία σειρά:
Η Ομάδα Tripmate, αποτελούμενη από μαθητές, παρουσίασε μία τουριστική εφαρμογή καθοδήγησης του επισκέπτη σε σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου, αξιολογώντας ταυτόχρονα και ποικιλία παραγόντων για την βέλτιστη επίσκεψη σε αυτά όπως καιρικά δεδομένα κ.α.
Η Ομάδα Athenssourcing AI, δημιούργησε μία εφαρμογή διαχείρισης και προβολής εκδηλώσεων και δρώμενων του Δήμου Αθηναίων, στα οποία ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται αλλά και να επιλεγεί αν θέλει να συμμετέχει.
Η Ομάδα Crosswalk IQ, πρότεινε σύστημα IοT για έξυπνες διαβάσεις πεζών οι οποίες μεγεθύνονται όταν θέλει να περάσει ένας πεζός ή κάποιος με κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Ε.Α.).
H Ομάδα Vercity, παρουσίασε έναν αυτοματοποιημένο εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πολιτών με τεχνολογίες NLP & LLM.
Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι:
Το Apps4Athens Hackathon, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ Α.Ε. (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων), με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας καινοτομίας και τεχνολογίας Crowdpolicy. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες, μέντορες και υποστηρικτές της διοργάνωσης, καθώς και τους χορηγούς μας, τις εταιρίες OTS, Wings, DotSoft και Nova ICT.
Βρείτε φωτογραφίες εδώ: https://photos.app.goo.gl/LkgZ5W1QawoNEvWq6