Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τη ΔΑΕΜ Α. Ε., σας προσκαλούν την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019, 10:00-18:00, στην Ανοιχτή Εκδήλωση με δράσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας STEM στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη). Η Ανοιχτή Εκδήλωση περιλαμβάνει δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις ηλικίες στην κατεύθυνση της προσέγγισης STEM, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονα έκθεση ευφάνταστων κατασκευών παιδαγωγικού χαρακτήρα καθώς και ξενάγηση στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων.
Οι νεαροί επισκέπτες ειδικότερα θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν βιωματικά τις τεχνολογίες του μέλλοντος μέσα από έντεκα ειδικά σχεδιασμένους σταθμούς STEM (Science- Φυσικές Επιστήμες, Technology-Τεχνολογία, Engineering- Επιστήμες των Μηχανικών and Mathematics-Μαθηματικά) που απευθύνονται σε ηλικίες από 5 έως 99+.
Μέσω αυτών των δράσεων δίνεται έμφαση στη δημιουργική υποστήριξη της εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και ταυτόχρονα προωθείται μια ουσιαστική σύνδεση της μάθησης με την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Τα παιδιά «ανακαλύπτουν» τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία κι εφοδιάζονται με γνώσεις, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και στάσης.
Με την επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκπαιδευμένων εθελοντών θα μεταφερθούν εικονικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρακολουθώντας λεπτομέρειες για τη ζωή των αστροναυτών. Θα πειραματιστούν με τη μαγεία της φυσικής και τις μουσικές νότες που μπορεί να κρύβει μέσα του το νερό. Θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή μιας ιδέας από το σκίτσο που ετοιμάζει ένας ρομποτικός βραχίονας μέχρι τη μετατροπή του σε γλυπτό. Θα δουν εκπαιδευτικές κατασκευές που εμπλουτίζουν τα εργαλεία της μάθησης και το περιβάλλον του σχολείου. Θα ξεναγηθούν στο σύγχρονο Εργαστήριο ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων, που συστεγάζεται με το χώρο της Ανοιχτής Εκδήλωσης.
Με αυτούς και ακόμα περισσότερους δημιουργικούς τρόπους, τα παιδιά θα πειραματιστούν με τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας για να αντιληφθούν τελικά ότι «η τεχνολογία του μέλλοντος» είναι πλέον δίπλα τους!
Μεγάλοι και μικροί μαθαίνουν – Τι σχέση έχει η Αρχιτεκτονική με την Εκπαίδευση;
Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και του κοινωνικού του ρόλου αναπτύσσει και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις Δια Βίου Μάθησης προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία πρόσβασης σε επιμορφωτικές δράσεις υψηλών προδιαγραφών. Μία από αυτές είναι και το Πρόγραμμα Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα (ΕΜΚ), το οποίο εφαρμόζεται από το 2016 με την επιστημονική επιμέλεια του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μια από τις καινοτομίες και θεμέλια λίθος του Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα είναι η εφαρμογή της διεπιστημονικής μεθοδολογίας των Εκπαιδότοπων από την ερευνητική ομάδα του TUC TIE Lab. Οι Εκπαιδότοποι, συνδυάζοντας καλές πρακτικές από την Τεχνολογία και την Αρχιτεκτονική, έχουν καταφέρει να ενεργοποιήσουν τη σχολική κοινότητα ως προς την αναβάθμιση του σχολικού χώρου και τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κάθε Εκπαιδότοπος δημιουργεί ένα πλαίσιο συνεργατικής επιμόρφωσης, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η ενεργός συμμετοχή των παιδιών. Έτσι εμπλουτίζεται η μαθησιακή διαδικασία και δημιουργούνται πρωτότυποι μικρόκοσμοι μέσα στο χώρο του σχολείου που εμπλουτίζουν τη μάθηση.
Οι επισκέπτες γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις των ΕΚΠΑΙΔΟΤΟΠΩΝ μέσα από την έκθεση “Ε Κ Π Α Ι Δ Ο Τ Ο Π Ο Ι 5 0 0 0 + : Τι σχέση έχει η Αρχιτεκτονική με την Εκπαίδευση;”, η οποία θα παρουσιάζεται στο χώρο της Ανοιχτής Εκδήλωσης. Η έκθεση περιλαμβάνει κατασκευές παιδαγωγικού χαρακτήρα, τις οποίες σχεδίασαν και κατασκεύασαν εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα επιμορφωτικά εργαστήρια του Δήμου Αθηναίων με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων-ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών τους.
Ο YAKU-MIES μας ξεναγεί στο Εργαστήριο!
Ο Δήμος Αθηναίων, σταθερός στο όραμά του για την προώθηση της καινοτομίας, κάνει την τεχνολογία στην Αθήνα προσβάσιμη, προσιτή και χρήσιμη!
Από το 2017, το Εργαστήριο ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων, υποστηρίζει με τον σύγχρονο εξοπλισμό του τις δράσεις του προγράμματος Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα στο πλαίσιο μιας do-it-YOURSELF/do-it-TOGETHER προσέγγισης που εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρους μάθησης διεθνώς.
Το Maker Space του Δήμου Αθηναίων είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο μάθησης και δημιουργικού πειραματισμού. Αποτελεί τη μοναδική δημοτική δομή τέτοιου είδους στην Ελλάδα με σαφή προσανατολισμό στη Δια Βίου Μάθηση και περιλαμβάνει μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.) που επιτρέπουν σε άτομα χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση να κατασκευάσουν αντικείμενα καθημερινής αλλά και ειδικής χρήσης, καθώς και να πειραματιστούν με “έξυπνες” κατασκευές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναζητήστε τον YAKU-MIES, τη μασκότ του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ για μια ξενάγηση στους χώρους του Εργαστηρίου, ενώ θα υπάρχει και πάγκος κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών με χρήση υλικών και μηχανημάτων του Maker Space!
Οι δράσεις οργανώνονται από τη Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων με την επιστημονική επιμέλεια του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων/ TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης και την υποστήριξη της ΔΑΕΜ Α.Ε., της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων Ο.Τ.Α. του Δήμου Αθηναίων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Επισημαίνεται ότι για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητη η συνοδεία των μικρών μας επισκεπτών από ενήλικες.
Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκδήλωσης, παρακαλείστε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο eventora
Με την εγγραφή σας εξασφαλίζετε ένα συμβολικό δώρο που θα σας περιμένει στην είσοδο της εκδήλωσης!