09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 10:33

Απόσπασμα συνέντευξης Δημάρχου Αθηναίων, στο Γαλλικό περιοδικό The Good Life – Χ.Δούκας: «Αθήνα πιο καθαρή, πιο ασφαλής, πιο ανθεκτική και πιο πράσινη»

Πώς θα ορίζατε την ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα των Αθηναίων;
Οι Αθηναίοι είναι πάνω απ’ όλα μαχητές που αντιμετώπισαν ενωμένοι, μια τρομερή οικονομική κρίση, στη συνέχεια μια πανδημία και μετά περίοδο σοβαρού πληθωρισμού. Πιθανόν να έχασαν λίγη από τη «φυσική» τους αισιοδοξία απέναντι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες αλλά απέδειξαν την αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητά τους, με στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, διατήρησαν την αγάπη για τη γειτονιά και την πόλη τους.

Κάνατε προεκλογική εκστρατεία με απόλυτη προτεραιότητα να μετατρέψετε την Αθήνα σε μια «καθαρή και ασφαλή πόλη». Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε;
Ένα από τα συνθήματα της εκστρατείας μου ήταν: «Ξέρουμε, Θέλουμε, Μπορούμε». Όσον αφορά την ασφάλεια, ξεκίνησα ένα εγχείρημα με στόχο την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και έναν σχεδιασμό που αποσκοπεί στην βελτίωση της συνεργασίας της με την Ελληνική Αστυνομία. Ωστόσο, υπάρχει η πάγια αρχή ότι στις γειτονιές που είναι καθαρές, φωτισμένες και έχουν έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, μειώνεται ο δείκτης της εγκληματικότητας. Δουλεύουμε επομένως προς αυτή την κατεύθυνση. Στον τομέα της καθαριότητας, επανασχεδιάζουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων και οργανώνουμε την ανακύκλωση με νέους καφέ κάδους για τα οργανικά απόβλητα. Κατά τη γνώμη μου, καθαρότερη πόλη είναι επίσης η πιο πράσινη πόλη. Για το λόγο αυτό, θα φυτέψουμε 25.000 δέντρα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Έτσι θα μειωθεί η αισθητή θερμοκρασία.

Έχετε δημιουργήσει ένα Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας. Σε τι αφορά αυτό;
Το Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας δημιουργήθηκε για να μπορέσουν ευάλωτα νοικοκυριά να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Έχουμε ήδη εκπαιδεύσει 60 ειδικούς για να τους προτείνουν λύσεις. Έχουμε επίσης σχηματίσει την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία για παραγωγή πράσινης ενέργειας μαζί με άλλους Δήμους. Για να γίνει βιώσιμη η Αθήνα, πρέπει να προστατέψουμε τους πράσινους χώρους της, να φυτέψουμε δέντρα και κυρίως να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας.

Όπως στη Βενετία και τη Βαρκελώνη, η Αθήνα υποφέρει από τον υπερτουρισμό. Πως μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση;
Η πόλη μας μετράει λιγότερους από 700.000 κατοίκους, αλλά συγκεντρώνει ετησίως τα απορρίμματα από επτά εκατομμύρια επισκέπτες. Πέραν αυτού, εισπράττει μόνο 0,42 € ανά τουρίστα, ενώ το κράτος λαμβάνει τα υπόλοιπα. Κάνω λοιπόν ενεργή εκστρατεία για να επέλθει μια εξισορρόπηση. Η συζήτηση για έναν βιώσιμο τουρισμό και η επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης που συνδέεται με τον υπερτουρισμό δεν έχει ακόμα ανοίξει. Ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για την Τουριστική Φέρουσα Ικανότητα της πόλης, η οποία ελπίζω, να αποτελέσει την έναρξη λήψης αποφάσεων σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό (που ενώνει τους σταθμούς Άλσος Βεΐκου και Γουδί) έχει ξεκινήσει. Τι άλλα μέτρα θα λάβετε για τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου;
Για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις χωρίς αυτοκίνητο, θα βάλουμε σε λειτουργία, πριν το τέλος του 2024, έναν στόλο από ηλεκτρικά λεωφορεία. Τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρώσουμε μια πρώτη φάση ποδηλατοδρόμων. Και για τους πεζούς, η επανακατασκευή πεζοδρομίων δρομολογείται και θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό.

Μια από τις υποσχέσεις τις εκστρατείας σας ήταν ότι οι πολίτες και η κοινωνία των πολιτών θα συμμετείχαν στις αποφάσεις που αφορούν την πόλη. Τι μορφή παίρνει αυτή η συμμετοχή;
Κανένα πρόγραμμα και καμιά παρέμβαση στον αστικό ιστό δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την υποστήριξη των Αθηναίων, οι οποίοι μπορούν, χάρη σε ειδικές εφαρμογές, να επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οργανώνουμε επίσης σεμινάρια με πολίτες και MKO σε όλες τις συνοικίες.

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send