Η προσδοκία για πράσινο σε μια πόλη όπως η Αθήνα, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα απολύτως αναγκαίο ζητούμενο, για την ικανοποίηση του οποίου εργαζόμαστε διαρκώς.
Ποιές είναι οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων;
• Τετραπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση του πρασίνου στην πόλη και ενισχύσαμε σημαντικά τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για τη φροντίδα του, με στόχο μία Αθήνα με ανάσες σε κάθε της βήμα.
• Προχωρήσαμε σε μία σημαντική, καινοτόμα διαδικασία για την άμεση ενίσχυση της υπηρεσίας πρασίνου, η οποία θα λύσει ζητήματα υποδομής και θα αναδείξει τους χώρους άμεσα.
• Πέρα από τους χώρους πρασίνου που δημιουργούμε, καθημερινά φροντίζουμε τον ήδη υπάρχοντα φυσικό πλούτο της πόλης.
• Συντηρούμε καθημερινά τους λόφους, τα πάρκα και όλους τους πνεύμονες της πόλης.
• Επενδύουμε πάνω από 35 εκ € για την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου.
• Φυτεύσαμε 1752 νέα δέντρα και περισσότερους από 14800 θάμνους.
• Κανένας χώρος δεν πάει χαμένος, καμία βλάστηση δεν είναι περιττή. Με την ιδέα των πάρκων τσέπης, δημιουργήσαμε 8 νέα πόκετ παρκ και μας επαίνεσε και το World Economic Forum γι αυτό. Τα νέα Πάρκα «τσέπης» έγιναν στις γειτονιές, Άγιος Αρτέμιος, Άνω Κυψέλη, Άνω Πατήσια, Κεραμεικός, Κολωνός, Παγκράτι, Πετράλωνα και Σεπόλια.
• Παράλληλα αναπλάσαμε το πάρκου Κλωναρίδη – Φιξ στα Πατήσια, το πάρκο Νηριήδων στο Παγκράτι αλλά και το πάρκο Αχαρνών και Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο.
• Επιστρέψαμε το πάρκο Παύλου Μπακογιάννη στους κατοίκους της γειτονιάς.
• Ρυθμίσαμε την πολυετή διαμάχη για το πάρκο της Κονίστρας.
Το Πάρκο Ριζάρη αποτελεί κληροδότημα από το 1844 του ευεργέτη και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Γεωργίου Ριζάρη. Έχει έκταση 10 στρεμμάτων και περικλείεται από τις οδούς Βασ. Σοφίας, Βασ. Κων/νου και οδό Ριζάρη. Είναι ένας χώρος πρασίνου στην καρδιά της πόλης που προσφέρεται για αναψυχή και περίπατο.
Έχει έκταση πρασίνου περίπου 2 στρεμμάτων, και προσφέρεται για αναψυχή, περίπατο και ήπιες αθλητικές δραστηριότητες (τρέξιμο, ποδηλασία κ.λπ.). Στην διαδρομή θα συναντήσετε σημεία με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Ηρώδειο και τον Παρθενώνα.
Το Άλσος Ιλισίων βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Αθήνας στις δυτικές υπώρειες του Υμηττού και Έχει έκταση 150 περίπου στρεμμάτων. Η ένταξη του Άλσους Ιλισίων , σε πυκνό αστικό ιστό καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο του ως χώρου πρασίνου εντός πυκνοδομημένης περιοχής, που συνιστά με την έννοια αυτή σπουδαίο στοιχείο του αστικού χώρου. Οι κύριες χρήσεις του είναι η αναψυχή , οι ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, περίπατος, και το παιχνίδι για τα παιδιά (παιδικές χαρές). Εντός του Άλσους υπάρχει και ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους. Είναι άλσος με κυρίαρχο είδος το Πεύκο. Χαρακτηριστική είναι η γειτνίαση του άλσους με σημαντικές κεντρικές οδικές αρτηρίες. Συγκεκριμένα Ανατολικά με την Ούλωφ Πάλμε, Νότια με την Ευφρονίου και την Βασιλέως Αλεξάνδρου και Βορειοδυτικά με την Μιχαλακοπούλου. Αυτό διευκολύνει την προσέγγιση του χώρου είτε με Ι.Χ. οχήματα, είτε με Μ.Μ.Μ., και κυρίως τις λεωφορειακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Α. που διέρχονται από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, συνδέοντας κατά κύριο λόγο την Πανεπιστημιούπολη με διάφορες περιοχές της Αθήνας αλλά και με το δίκτυο του ΜΕΤΡΟ.
Ο Λόφος Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου εκτάσεως περίπου 50 στρεμμάτων, στην ιστορική συνοικία Εξαρχείων- Νεάπολης. Περικλείεται από τους οδούς Εμμανουήλ Μπενάκη, Πουλχερίας, Ανεξαρτησίας και Ειρήνης Αθηναίας. Αποτελεί ένα χώρο συνάθροισης κατοίκων όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα σημεία όπως το Θέατρο. Παρατηρείται καθημερινή επισκεψιμότητα με ενασχολήσεις όπως το περπάτημα και η άθληση, καθώς διαμορφώνονται εγκαταστάσεις όπως το Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης, το κλειστό γυμναστήριο και το Αναψυκτήριο. Επίσης λειτουργεί Παιδική Χαρά.
Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υπαίθριους χώρους του κέντρου των Αθηνών, καταλαμβάνοντας έκταση 240 περίπου στρεμμάτων. Γειτνιάζει με τον Λόφο Φινοπούλου (Λόφο Εθνικής Αντιστάσεως), εκτάσεως 30 περίπου στρεμμάτων, και βρίσκονται στα όρια της 1ης και της 6ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων. Το Πεδίο του Άρεως οφείλει το όνομά του στο ότι εκεί παλιότερα γίνονταν στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, γι’ αυτό και είναι διακοσμημένο με τις μαρμάρινες προτομές των Ηρώων κατά μήκος της λεγόμενης οδού Αγωνιστών του ‘21. Στο Πεδίο του Άρεως υπάρχουν δύο Ναοί, το θέατρο Άλσος, αναψυκτήρια, ένα περίπτερο καντίνα, καθώς και ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος. Στην κύρια είσοδό του υψώνεται ο έφιππος ανδριάντας του Κωνσταντίνου Α’, ενώ στη νότια είσοδό του, το 1952 στήθηκε το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς για το ηρώο των πεσόντων στην Ελλάδα Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών στις μάχες του 1941-45, έργο του γλύπτη Β. Φαληρέα. Στο χώρο του Πάρκου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και διοργανώσεις που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα, τη χρησιμότητα και τη σημασία του Πάρκου. Η διαχείριση του Πάρκου και του Λόφου Φινοπούλου έχει περιέλθει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. (Πηγή: Τεχνική Έκθεση Συντήρησης Πρασίνου και Περιβάλλοντος Χώρου Πρασίνου Πεδίου Άρεως, Πλατείας Πρωτομαγιάς, Λόφου Εθνικής Αντιστάσεως, Αττικού Άλσους και Πάρκου Ριζάρη, Περιφέρεια Αττικής, 2013).
Τα οικοδομήματα της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών αναπτύχθηκαν στις τέσσερις πλευρές ενός τετράγωνου χώρου που περικλείεται από τρεις λόφους: της Ακροπόλεως, του Αρείου Πάγου και του Αγοραίου Κολωνού. Ο χώρος διασχίζεται από τα βορειοδυτικά έως τα νοτιοανατολικά από την οδό των Παναθηναίων, μια από τις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της αρχαίας πόλης, πλάτους 12-20 μ., την οποία ακολουθούσε κάθε τετραετία η φημισμένη πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων.Στο λόφο του Αρείου Πάγου, τόπο συνδεδεμένο με δίκες μυθικές και ιστορικές, αποκαλύφθηκαν, στη βόρεια κλιτύ τέσσερις πολυτελείς κατοικίες της Ύστερης Αρχαιότητας (“φιλοσοφικές σχολές”) και στις νότιες υπώρειες (”ανασκαφές Doerpfeld”) μια συνοικία του αρχαίου δήμου του Κολλυτού με ιερά και κατοικίες.Ο Λόφος του Αρείου Πάγου ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το Άλσος Παγκρατίου βρίσκεται εντός των ορίων του Δ. Αθηναίων ανήκει στην 2η Δημοτική Κοινότητα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Παγκρατίου, με έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. Αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Συνορεύει με τις οδούς Ευτυχίδου, Σπ. Μερκούρη, Αρχελάου, Ξενοκλέους, Αριστοξένους, Φαίδρου, Ιππομέδοντος. Βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Άλσους είναι η Παιδική Χαρά, Γήπεδο Μπάσκετ, θέσεις διαμορφωμένες με πέτρινα καθιστικά, διάδρομοι, ηλεκτροφωτισμός κ.λ.π. Στην δενδρώδη βλάστηση του Άλσους κυριαρχεί το Πεύκο .
Ο Λόφος Λαμπράκη βρίσκεται εντός των ορίων του Δ. Αθηναίων ανήκει στην 2η Δημοτική Κοινότητα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Νέου Κόσμου, με έκταση περίπου 10 στρεμμάτων. Αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Συνορεύει με τις οδούς Λεωφ. Βουλιαγμένης, Αγκύλης, Πυθέου, Ζεύξιδος. Βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Λόφου Λαμπράκη είναι η Παιδική Χαρά, Γήπεδο Μπάσκετ, ηλεκτροφωτισμός κ.λ.π. Στην δενδρώδη βλάστηση του Λόφου κυριαρχεί το Πεύκο.
Το Άλσος Λογγίνου βρίσκεται εντός των ορίων του Δ. Αθηναίων ανήκει στην 2η Δημοτική Κοινότητα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Μέτς. Αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Συνορεύει με τις οδούς Λογγίνου, Κοσμά Μπαλάνου, Μαρκ. Μουσούρου και με το 1ο Κοιμητήριο Αθηνών. Βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Άλσους Λογγίνου είναι η Παιδική Χαρά, Γήπεδο Μπάσκετ, ηλεκτροφωτισμός κ.λ.π.
Ο Λόφος του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται εντός των ορίων του Δ. Αθηναίων ανήκει στην 2η Δημοτική Κοινότητα, συγκεκριμένα στην περιοχή του Νέου Κόσμου, με έκταση περίπου 19 στρεμμάτων. Αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου. Συνορεύει με τις οδούς Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, Πυθέου, Φιλομήλας, Ζεύξιδος. Βασικές υποδομές του Λόφου Αγίου Ιωάννη είναι, διάδρομοι, κλίμακες ηλεκτροφωτισμός κ.λ.π. Στην δενδρώδη βλάστηση του Λόφου κυριαρχούν τα Πεύκα και τα Κυπαρίσσια.
Ο Λόφος Φιλοπάππου βρίσκεται στα όρια του Δ. Αθηναίων στην 3η Δημοτική Κοινότητα, απέναντι από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, και έχει έκταση 455 στρεμμάτων. Είναι ένας χώρος επίκεντρο της αστικής ανάπτυξης της Αθήνας τα τελευταία 3χιλιάδες έτη ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, που συνδυασμένο με την πλούσια αρχαιολογική του αξία, το καθιστά μοναδικό αρχαιολογικό άλσος στο σύγχρονο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Σήμερα είναι ο νοτιότερος μεγάλος χώρος πρασίνου της πόλης, στο τέλος του περιπάτου της Διονυσίου Αρεοπαγείτου, που συνδέει το Λόφο της Ακρόπολης με την Αρχαία Αγορά. Οι κύριες χρήσεις του λόφου από τους πολίτες είναι για λόγους αναψυχής μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο και περίπατο. Ο Λόφος ‘’Φιλοπάππου’’ του οποίου η συμβατική ονομασία αφορά στους τρεις δυτικούς λόφους των αρχαίων Αθηνών, Πνυκός-Μουσών-Νυμφών, πρόκειται για ενιαίο Αρχαιολογικό Χώρο πολλαπλώς κηρυγμένο (από το 1956 έως σήμερα), ο οποίος εντάσσεται στους ενοποιημένους περί την Ακρόπολη Αρχαιολογικούς Χώρους (ΦΕΚ 387/Β/5-7-1983), αλλά και στον ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της πόλεως των αρχαίων Αθηνών (ΦΕΚ 96/Β/10-2-2004). Ο Λόφος Φιλοπάππου έχει επίσης κηρυχτεί ως «οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος» (ΦΕΚ 154/22-4-2008), περιλαμβάνοντας Αρχαία Μνημεία, Οχυρώσεις, Βυζαντινά Μνημεία και Σύγχρονα Μνημεία. Σημαντικό Αρχαίο Μνημείο είναι το Μνημείο του Φιλοπάππου. Επίσης αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η οδός Κοίλης, η οποία στην αρχαιότητα ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά. Έργα που χαρακτηρίζουν τον Λόφο αποτελούν οι Διαμορφώσεις του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη. Την δεκαετία του 1950 ο αρχιτέκτονας Δ. Πικιώνης, κλήθηκε να αναδείξει και να ενοποιήσει μέσω της διαμόρφωσης που πραγματοποίησε, τους αρχαιολογικούς χώρους του ευρύτερου χώρου, και κυρίως την είσοδο του Λόφου και την είσοδο στην Ακρόπολη. Επίσης στα έργα του αρχιτέκτονα εντάχθηκε και η ανάδειξη του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Βασικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Λόφου είναι οι θέσεις στάσης και θέας, οι διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου μνημείων, εκθεσιακός χώρος που κατασκευάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ξύλινα παγκάκια, τραπεζόπαγκοι, κιόσκια κ.λπ. Στη χλωρίδα του Λόφου μπορεί να βρει κανείς αρκετά χαρακτηριστικά είδη της Αττικής χλωρίδας, όπως πεύκο, κυπαρίσσι, ελιά, χαρουπιά κ.λπ.
Ο Λόφος Κοίλης, ύψους 105 μ., είναι γνωστός και ως Λόφος Δεξαμενής, με έκταση περίπου 17 στρέμματα και βρίσκεται στα όρια της όρια της 3ης Δ.Κ., ενώ θεωρείται πως αποτελεί συνέχεια του λόφου Φιλοπάππου. Περικλείεται από τις οδούς Τρώων, Δεξαμενής και Καλλιρρόης. Σε ορισμένες θέσεις παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις και τα δένδρα, κυρίως πεύκα, φύονται σε βραχώδες έδαφος. Διαθέτει σε όλη του την έκταση καθιστικούς πάγκους και παρέχει άνετη θέα σε μεγάλο μέρος της πόλης προς τη θάλασσα, από ξέφωτο στην πλευρά της οδού Καλλιρρόης. Ο χώρος χρησιμοποιείται από παιδιά και ενήλικες για αναψυχή και άθληση καθώς σε αυτόν λειτουργεί παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ. Παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω της «Σπηλιάς Δοντά» που εντοπίζουμε προς τις οδούς Καλλιρρόης και Χαμοστέρνας η οποία λέγεται πως συνδέεται υπόγεια με τον λόφο Φιλοπάππου. Η σπηλιά δεν είναι επισκέψιμη καθώς την είσοδό της φράζει μεταλλική περίφραξη. Στην κορυφή του λόφου, σε περιφραγμένο χώρο έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, βρίσκεται δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση της Καλλιθέας.
Bρίσκεται στα όρια της 3ης Δ.Κ., με έκταση περίπου 14 στρέμματα και το εντοπίζουμε κατεβαίνοντας την οδό Απ. Παύλου και πλησίον του Σταθμού ΗΣΑΠ και Mετρό του Θησείου. Στο Άλσος υπάρχει ποικιλία δένδρων όπως πεύκα, ευκάλυπτοι, ελιές αλλά και θάμνων. Στο χώρο έγινε ανάπλαση από την Υπηρεσία Πρασίνου το 2006, με τον εμπλουτισμό των φυτεύσεων, κατασκευή φυσικών μονοπατιών και νέων παρτεριών. Έχει μεγάλο αριθμό καθιστικών πάγκων, ενδείκνυται για περιδιάβαση με μικρά παιδιά και γειτνιάζει με τον χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Διαθέτει 3 εισόδους που τα τελευταία χρόνια δεν είναι φυλασσόμενες. Εντός του Άλσους λειτουργεί παιδική χαρά και γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, ακριβώς στο σύνορο με την Αρχαία Αγορά, καθώς και ειδικός χώρος για τις φυσικές ανάγκες των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκεται στην Αθήνα (περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος ) και περικλείεται από τις οδούς Αλεξανδρείας –Μοναστηρίου –Τριπόλεως –Πλάτωνος –Ευκλείδου –Φάωνος –Κρατύλου-Δράκοντος –Ιφιγενείας. Η οδός Κρατύλου –Δράκοντος διχοτομεί το άλσος της Ακαδημία Πλάτωνος σε δύο τμήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας, έκτασης περίπου 140 στρεμμάτων, είναι ορατά τα εξής μνημεία:
1. Στο νότιο τμήμα του, το κτήριο της Παλαίστρας του Γυμνασίου, εκτεταμένο κτήριο που έχει αποκαλυφθεί στο επίπεδο της θεμελίωσης.
2. Κτήριο ρωμαϊκών χρόνων, συνδεόμενο με το Γυμνάσιο, ασαφούς λειτουργίας.
3. Σειρά τάφων που, πιθανώς, συνδέονται με αξιωματούχους του Γυμνασίου, ελληνιστικών χρόνων.
4. Κτήριο ρωμαϊκών χρόνων και τμήμα αρχαίας οδού, με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.
5. Μνημειακών διαστάσεων τοίχου, πιθανώς περίβολος του Γυμνασίου ή του Τεμένους της Ακαδημίας.
6. Το λεγόμενο «Τετράγωνο Περιστύλιο» στο ανατολικό άκρο του χώρου, κτήριο άγνωστης λειτουργίας, του 2ου αι. π.Χ. και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ρωμαϊκών χρόνων.
7. Στο βόρειο τμήμα του χώρου, η «Ιερά Οικία», κτήριο του 8ου αι. π.Χ. και κτήριο προϊστορικών χρόνων (2η χιλιετία π.Χ.).
Επίσης εντός του χώρου υπάρχουν:
Περικλείεται από τις οδούς Κρέοντος , Μοναστηρίου , Τηλεφάνους, Πλάτωνος έκτασης περίπου 4,100 στρεμμάτων. Στον χώρο της πλατείας Πλάτωνος υπάρχουν το ψηφιακό Μουσείο που αποτελεί ένα εκπαιδευτικό, διαδραστικό πολυμεσικό μουσείο και η προτομή του Πλάτωνα.
Περικλείεται από τις οδούς Ιωαννίνων , Καπανέως Διστόμου , Ηλέκτρας έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων. Στην κορυφή του λόφου του Κολωνού, πίσω από σιδερένιο κιγκλίδωμα, βρίσκονται δυο μνημεία φιλελλήνων αρχαιολόγων. Το ένα είναι πάνω στον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Καρόλου Μύλλερ (1797 – 1840). Δίπλα στο μνημείο του Μύλλερ, υπάρχει και το μνημείο του Γάλλου αρχαιολόγου Σαρλ Λενορμάν.
Περικλείεται από τις οδούς Αθαμανίας , Λαοδάμαντος , Πρεβέζης , Βονίτσης, έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο μεγάλος πέτρινος ναός του Αγίου Αιμιλιανού & μια μικρή παιδική χαρά με λιθόστρωτες διαδρομές.
Περικλείεται από τις οδούς Δράμας , Ξανθίππης, Αντιφάνους έκτασης περίπου 2,600 στρεμμάτων. Στο χώρο υπάρχει περιφραγμένη παιδική χαρά.
Εγκαινιάστηκε στις 14/12/2008. Κατασκευάστηκε στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Θερμίς» στην περιοχή της Λαμπρινής και περικλείεται από τις οδούς Πιτυούντος, Ερμωνάσης και Οφιούντος Ένα πανέμορφο πάρκο μέσα σε μια γειτονιά της Αθήνας κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα, με γήπεδο 5Χ5 και παιδική χαρά. Συνολική έκταση : 8 στρέμματα , Χλοοτάπητας: 4 στρέμματα
Μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία, με ένα διακριτικό όμορφο συντριβάνι, στην θέση του παλιού εργοστασίου βαφής ειδών ρουχισμού , κουμπιών, Ναθαναήλ που λειτουργούσε στην δεκαετία του 50 . Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν το 1992 και η πλατεία παραδόθηκε προς χρήση το 1997. Η πλατεία Ναθαναήλ βρίσκεται μεταξύ της Λεωφόρου Αχαρνών και της οδού Γ. Λαμπάκη στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια. Συνολική έκταση : 4,35 στρέμματα Χλοοτάπητας : 2,5 στρέμματα
Όμορφη πλατεία με αθλητικούς χώρους , γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά , σιντριβάνι και εντός της πλατείας βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και περικλείεται από τις οδούς : Τραλλέων, Αμυκλών, Γεωργούλια, Ωρωπού. Πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό. Η πλατεία ενδείκνυται για περπάτημα, ποδήλατα καθώς έχει μεγάλους ελεύθερους χώρους. Συνολική έκταση : 20 στρέμματα, Χλοοτάπητας: 3,834 στρέμματα
Πήρε το όνομα του από τον Νάξιο γιατρό Δημήτρη Προμπονά ο οποίος το χρησιμοποίησε ως φυτώριο μέχρι το 2009 όταν και μετέπειτα αποφάσισε να μετατρέψει την χρήση του σε χώρο αναψυχής και κληροδότησε στον δήμο Αθηναίων έκταση περίπου 40 στρεμμάτων. Περικλείεται από τις οδούς Ερμίππου, Ανθέων, Ενδυμίωνος στην περιοχή Άνω Πατήσια. Μεγάλος χώρος για αθλητικές δραστηριότητες, με παιδική χαρά, 2 γήπεδα καλαθοσφαίρισης , με λαβύρινθο για τα μικρά παιδιά, πολλά παγκάκια . Επίσης εντός του άλσους υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αλλά και μια επιβλητική εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου , των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Φωτεινής. Συνολική έκταση : 30 στρέμματα Χλοοτάπητας : 3,8 στρέμματα
Το Αττικό Άλσος καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου των Τουρκοβουνίων (το νότιο τμήμα του), συνολικής εκτάσεως 650 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Ψυχικού, οριζόμενο από τις οδούς Οικονομίδου, Καρπενησιώτη, Λεωφ. Αττικού Άλσους, Αετοφωλιάς και Μάρκου Δράκου. Τα Τουρκοβούνια εκτείνονται σε μεγάλο μήκος στον άξονα Βορρά- Νότου και είναι η ψηλότερη έξαρση του Λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας, με ψηλότερη κορυφή τα 338 μέτρα. Το γεγονός αυτό προσδίδει μεγάλη σημασία ως φυσικού χώρου, που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό και συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος, στη διατήρηση ως ένα βαθμό της φυσικής βλάστησης και της πανίδας και στη δυνατότητα των κατοίκων για αναψυχή. Τα Τουρκοβούνια στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων αναφέρονται με την ονομασία “Αγχεσμός”. Ο χώρος στην αρχαιότητα συνδέονταν με το θεό Δία και με την βασιλική βελανιδιά (Δρυς), το ιερό δέντρο του Δία σύμφωνα με την μυθολογία. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα “Αττικά”, ήταν αφιερωμένος και είχε στην κορυφή του ξόανο του θεού Δία: “Διός άγαλμα Αγχεσμίου” καιρικού θεού, δηλαδή του θεού που ρύθμιζε τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον μύθο, από εκεί ο πατέρας των θεών έριχνε τις αστραπές και τις βροντές. Η ιστορία του χώρου συνδέεται επίσης με την Ελιά, δέντρο σύμβολο της Αθήνας και της Αττικής. Όπως αναφέρει ο Διονύσιος Σουρμελής στην “Ιστορία των Αθηνών”, πάνω στο λόφο βρισκόταν το “Άλσος των Ευμενίδων”. Σ’ αυτό οδηγήθηκε ο Οιδίποδας από την κόρη του Αντιγόνη για να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματα της οικογένειας των Λαβδακιδών και να δικαστεί. Σύμφωνα με την ίδια εκδοχή, αφού δικάστηκε, εξαφανίστηκε σε μία σπηλιά που βρισκόταν στα νοτιοανατολικά του βουνού. Η ονομασία “Τουρκοβούνια” δίνεται το 1456 όταν στην περιοχή στρατοπέδευσε ο Τούρκος Πασάς Ομάρ με τη στρατιά του κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους για τη κατάληψη της Αθήνας. Σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου και αναψυχής στο λεκανοπέδιο των Αθηνών, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των όμορων Δήμων. Η διαχείριση του Αττικού Άλσους έχει περιέλθει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής.
Άλσος έκτασης 14 στρεμμάτων περίπου, στην Νέα Κυψέλη-Πολύγωνο. Οριοθετείται από τις οδούς Γεωργαλά-Οστρόβου-Γιαλούρου-Ανδρέα Οικονόμου. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και κλειστή φυλασσόμενη παιδική χαρά . Το άλσος αποτελεί για τους δημότες της Κυψέλης μια καλή επιλογή για περπάτημα, ξεκούραση και καλή άσκηση με καθαρό αέρα.
Ονομάζεται και Λόφος Ελικώνος . Βρίσκεται στην άνω Κυψέλη στα όρια με την 5η Δημοτική Κοινότητα αλλά και τον Δήμο Γαλατσίου. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδική χαρά. Ο χώρος πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου για τους δημότες της περιοχής, έχει έκταση 13 στρ. περίπου. Από τον λόφο οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την όμορφη θέα της πόλης των Αθηνών.
Λόφος στα όρια του περιφερειακού των Τουρκοβουνίων . Έχει έκταση 15,5 στρεμμάτων και περικλείεται από τις οδούς Δοϊράνης, Πατάτσου και Κέλλη. Αποτελεί υπέροχο σημείο για περίπατο στη φύση. Εντός του χώρου υπάρχει και η υπαίθρια σκακιέρα που αποτελεί τόπο συνάντησης των φίλων του παιχνιδιού και όχι μόνο.
Το άλσος, που έχει έκταση περί τα 70 στρέμματα, βρίσκεται όπισθεν των Δικαστηρίων της Ευελπίδων. Οριοθετείται από τις οδούς: Πριγκιποννήσων , Κυπριανού , Βαλτινών , Μουστοξύδη και την Πλατεία Πρωτομαγιάς. Έχει πάρει το όνομα του από τα κτήρια στα οποία στεγάστηκε και λειτούργησε η Σχολή Ευελπίδων κατά το παρελθόν και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της αλλά και της ιστορίας της περιοχής, αποτελεί όαση πρασίνου για τους πολίτες στο κέντρο των Αθηνών.
Ο υπέροχος αυτός πεζόδρομος της Κυψέλης έχει έκταση περί τα 25 στρέμματα (από αυτά τα 6 στρέμματα αποτελούν έκταση πρασίνου με χλοοτάπητα, θάμνους, δένδρα). Η αρχή του βρίσκεται στην οδό Δροσοπούλου και εκτείνεται έως και την πλατεία Κανάρη (γνωστή και ως πλατεία Κυψέλης). Ακόμα και σήμερα ο ιστορικός αυτός πεζόδρομος συνεχίζει να αποτελεί τόπο αναψυχής, αλλά και στέκι για διάσημους και μη, με πολλές καφετέριες και μαγαζιά εστίασης κατά μήκος του. Στον δενδρόφυτο πεζόδρομο ξεχωρίζουν: το πανέμορφο δείγμα αρχιτεκτονικής της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, κτήριο το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο το 2006, τα τρία σιντριβάνια του αλλά και τα αγάλματα / γλυπτά που τον στολίζουν : η “Κόρη σε Έκσταση” (1939), έργο του γλύπτη Μ. Τόμπρου, η προτομή του Κώστα Κοτζιά (1967), Δημάρχου Αθηναίων, έργο της Λ. Γεωργαντή, το περίφημο μαρμάρινο άγαλμα του σκύλου, του γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη, και τέλος η ορειχάλκινη προτομή του Σπύρου Μερκούρη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βάσος Φαληρέας.
Έχει έκταση περίπου 3,5 στρεμμάτων. Περικλείεται από τις οδούς Λιοσίων, Αγορακρίτου, Αδμήτου και Παρασίου. Μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία, με ένα σιντριβάνι, δέντρα, παγκάκια και καφετέριες. Δίπλα στην Πλατεία βρίσκεται η αφετηρία της γραμμής 1 των Τρόλεϊ (Πλ. Αττικής – Τζιτζιφιές – Μοσχάτο) και το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ της Ανώνυμης Εταιρεία Οδικών Συγκοινωνιών (Ο.ΣΥ. Α.Ε.).
Άλσος έκτασης περίπου 125 στρεμμάτων στην περιοχή Γουδί στα σύνορα με το Δήμο Ζωγράφου. Οριοθετείται από τις οδούς Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Κοκκινοπούλου, Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο χώρο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις γήπεδο Μπάσκετ, ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5, ανοιχτό γήπεδο Τένις, καθώς και το Δημοτικό Κολυμβητήριο ανοιχτού τύπου Το άλσος αποτελεί υπερτοπικό πράσινο για την πόλη και προσφέρεται για περπάτημα, ξεκούραση και καλή άσκηση με καθαρό αέρα καθώς περιέχει όργανα υπαίθριου τύπου και καθιστικά.
Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Αμπελοκήπων στα όρια με την περιοχή Γουδί. Έχει έκταση περίπου 33 στρεμμάτων, οριοθετείται από τις οδούς Μεσογείων και Τρικάλων επί της Λ. Μεσογείων και γειτνιάζει με τις σχολές αστυνομίας (παλιά σχολή Χωροφυλακής) από όπου προέρχεται και το όνομα του άλσους .Αποτελεί όαση για την πόλη των Αθηνών αφού περιέχει χλοοτάπητα έκτασης 5 στρ., υψηλά δένδρα και χώρους περιπάτου άθλησης και περισυλλογής με καθιστικά . Επίσης διαθέτει κλειστή φυλασσόμενη παιδική χαρά .
Βρίσκεται στην περιοχή Ελληνορώσων στα όρια με το Δήμο Ψυχικού, έχει έκταση περίπου 11 στρεμμάτων και περικλείεται από τις οδούς Αχ. Κύρου, Βρυζάκη, Αιμιλίας Δάφνη, Πηνελόπης Δέλτα. Μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με χώρους καθιστικών, χλοοτάπητα έκτασης 3 στρ., δένδρα και παρτέρια με τριανταφυλλιές, η οποία προσφέρεται για περισυλλογή, ξεκούραση και παιχνίδι μικρών παιδιών Διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις με Γήπεδα Τένις και κλειστή φυλασσόμενη παιδική χαρά.
Ένα υπέροχο σύγχρονο πάρκο στην περιοχή της Ν. Φιλοθέης με σπουδαία ιστορία αφού εκεί υπήρχαν οι εγκαταστάσεις των Αναπήρων όπου και δούλευαν στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια. Έχει έκταση περίπου 12 στρεμμάτων και οριοθετείται από τις οδούς Τριφυλίας , Λάκωνος , Λουκά Μπέλλου . Διαθέτει χώρους περιπάτου και περισυλλογής με καθιστικά και χλοοτάπητα έκτασης 6 στρέμματα. Διαθέτει παιδική χαρά κλειστού τύπου, παιδική Βιβλιοθήκη, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και καφετέρια με την επωνυμία Μύρτιλο όπου εργάζονται άτομα με ειδικές ανάγκες.
Μία όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με διαμορφωμένο πεζόδρομο βρίσκεται στην περιοχή Αμπελοκήπων , Ν. Φιλοθέης και Λ. Κηφισίας, πλησίον του Γηροκομείου Αθηνών, Οριοθετείται από τις οδούς Περικλή Σταύρου, Συνταγματάρχου Γεωργούλα και Λ. Κηφισίαςκαι έχει έκταση περίπου 9 στρεμμάτων. Διαθέτει χώρους περιπάτου και περισυλλογής, με καθιστικά, εξαιρετικό υψηλό πράσινο, χλοοτάπητα έκτασης 6 στρεμμάτων, με παρτέρια εποχιακών καθώς και παρτέρια με τριανταφυλλιές , Διαθέτει Παιδική χαρά ανοιχτή με όργανα για μικρά παιδιά. Εκεί βρίσκεται και το φρέαρ της Αγίας Φιλοθέης με μαρμάρινη σύνθεση και την εικόνα της Αγίας. Το φρέαρ κατασκευάστηκε από την Αγία Φιλοθέη το 1580 επί Τουρκοκρατίας ως Ψυχικό στους διψασμένους στρατιώτες της εποχής αλλά και για να επιβιώσουν οι οικογένειες χωρικών που ζούσαν στην περιοχή οι οποίοι είχαν πληγεί λόγω λειψυδρίας της πόλης (σχετικές ονομασίες έλαβαν οι γύρω περιοχές προς τιμή της Αγίας η περιοχή της Ν. Φιλοθέης και του Ψυχικού).