/

Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού με χρήση εφαρμογών έξυπνων πόλεων του Δήμου Αθηναίων

Tο έργο με τίτλο «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού με χρήση εφαρμογών έξυπνων πόλεων του Δήμου Αθηναίων» περιλαμβάνει μια σειρά έργων – δράσεων (Υποέργα) που περιγράφονται αναλυτικά στην Ψηφιακή Στρατηγική, κάθε ένα εκ των οποίων συμβάλει διακριτά στους Άξονες και τους Στόχους της Στρατηγικής  και επιφέρει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη – δημότη και επισκέπτη της πόλης. Τα έργα αυτά είναι :

1. Ολοκληρωμένο Σύστημα  Διαχείρισης & Παρακολούθησης Υποδομών Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μεταφορικού Έργου και των Υποδομών Καθαριότητας, με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων στον τομέα διαχείρισης του στόλου των οχημάτων και του μεταφορικού έργου, (οχήματα μηχανήματα  και προσωπικό) καθώς και της συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων μέσω ευφυών συστημάτων αισθητήρων IoT και τεχνολογιών μηχανικής μάθησης ( παρακολούθηση πληρότητας κάδων, βελτιστοποίηση δρομολογίων, δημιουργία προφίλ κλπ).

Η αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεματικής και Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μεταφορικού Έργου και των Υποδομών Καθαριότητας θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και αύξηση της παραγωγικότητας των Υπηρεσιών του Δήμου, μέσω της αποτελεσματικής και οικονομικής οργάνωσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του στόλου της καθαριότητας.

2. Ψηφιακό Εποπτικό Κέντρο Επιχειρήσεων

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός Ψηφιακού Εποπτικού Κέντρου Επιχειρήσεων που θα αποτελεί την επιτελική συντονιστική δομή του Δήμου για το συντονισμό του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρησιακών υποδομών του στο πλαίσιο ανασχεδιασμού της πολιτικής του Δήμου για τη φύλαξη των χώρων αρμοδιότητας του, την πρόληψη εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών καθώς και την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, ο Δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις ώστε να επιτηρεί αποτελεσματικότερα τους δημόσιους χώρους που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και να ελαχιστοποιήσει, ει δυνατόν, συμβάντα σε ευαίσθητους χώρους όπως τα σχολικά συγκροτήματα. Το Ψηφιακό Εποπτικό Κέντρο Επιχειρήσεων θα λαμβάνει πληροφορίες από διάφορες πηγές (καταγγελίες και αιτήματα πολιτών, παρατηρήσεις δημοτικών υπαλλήλων, κάμερες σε χώρους ευθύνης του Δήμου) και κανάλια επικοινωνίας (smartphones, SMS, email, εσωτερικές εφαρμογές του Δήμου), θα τις επεξεργάζεται και θα τις προωθεί προς διαχείριση και επίλυση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου καθώς και στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Δ.Α. και της Ε.Α.. Επιπροσθέτως για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών,  θα αναπτυχθούν συστήματα και αντίστοιχες εφαρμογές προειδοποίησης, ενημέρωσης και καθοδήγησης τους στην περίπτωση έκτακτων καταστάσεων όπως σεισμοί, έντονα καιρικά φαινόμενα, τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ.

3. Ψηφιακές Υπηρεσίες Έξυπνης Γειτονιάς

Το έργο στοχεύει στην εγκατάσταση συστημάτων και εφαρμογών «έξυπνων πόλεων» καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών σε δημόσιους χώρους και σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου με σκοπό τη δημιουργία τουλάχιστον ενός έξυπνου κοινόχρηστου χώρου – Smart Space- σε κάθε μια από τις γειτονιές της Αθήνας. Το έργο περιλαμβάνει εφαρμογές που προωθούν τους στρατηγικούς στόχους της ευφυούς διακυβέρνησης και της ανθεκτικότητας (π.χ. η δημιουργία επιχειρησιακής εικόνας), αλλά και της συμμετοχικότητας καθώς θα επιτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στη συνδιαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της γειτονιάς τους. Μέσω των αισθητήρων και των συστημάτων που θα εγκατασταθούν κάθε μια από τις γειτονιές θα μετατραπεί σε έξυπνο κόμβο συλλογής κα διάθεσης δεδομένων σχετικά με τη ζωή στην πόλη, ενώ παράλληλα η δημιουργία και λειτουργία της έξυπνης γειτονιάς θα παρέχει μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες και εργαλεία, σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Οι εφαρμογές που θα υλοποιηθούν σε συνδυασμό με τα συστήματα αισθητήρων θα αφορούν δεδομένα όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε «έξυπνη γειτονιά», καθώς και τα επίπεδα θορύβου, δεδομένα επισκεψιμότητας και όχλησης στις περιοχές, συνθήκες ασφάλειας και παρεχόμενες υπηρεσίες περιήγησης επισκεπτών και ενημέρωσης κατοίκων και δημοτών, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν εφαρμογές και εργαλεία συμμετοχικότητας και υποβολής προτάσεων των δημοτών και των κατοίκων για τη συν-διαμόρφωση των πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων για θέματα της καθημερινότητάς τους.

4. Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Μικροκινητικότητας και Σταθμών Φόρτισης

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την διαχείριση της μικροκινητικότητας εντός των ορίων του Δήμου με έμφαση στην αυτοματοποιημένη διαχείριση ηλεκτρικών/συμβατικών οχημάτων μικροκινητικότητας ή ηλεκτρικών scooter μέσω mobile εφαρμογής, έξυπνης κάρτας και με δυνατότητα διασύνδεσης με πληρωμές μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.

Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη διάθεση χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικο/συμβατικο ποδηλάτο ή ηλεκτρικο scooter για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

5. Προσωποποιημένος Πολιτο-κεντρικός Πανόπτης Πόλης

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής της Αθήνας θα δημιουργηθεί ένα νέο σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών για του Πολίτες, που έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες. Παράλληλα θα καταστούν προσβάσιμα προς στους πολίτες νέα σύνολα δεδομένων όπως π.χ. ανοιχτά δεδομένα διαφόρων δράσεων, αλλά και δεδομένα για εκδηλώσεις, δράσεις και άλλες πληροφορίες που αφορούν στα τεκταινόμενα στην πόλη και την καθημερινότητα του Πολίτη. Το πληροφοριακό σύστημα που θα υλοποιηθεί θα αποτελεί ένα ψηφιακό αποθετήριο – ευρετήριο για το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών του προσώπων και με χρήση τεχνολογιών τεχνίτης νοημοσύνης θα είναι σε θέση να απαντήσει και να καθοδηγήσει τον Πολίτη σε απλά και σύνθετα ζητήματα καθημερινότητας –  σε όλα τα ερωτήματα του δημότη που ξεκινούν με το «Θέλω να …..» και αφορούν το Δήμο στο σύνολό του.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο πολίτης θα αντιμετωπίσει την πρόσκληση της εύρεσης των πληροφοριών και των υπηρεσιών που άπτονται των ενδιαφερόντων τους και πραγματικά εξυπηρετούν τις ανάγκες του. Ο Προσωποποιημένος Πολιτο-κεντρικός Πανόπτης Πόλης θα διασυνδεθεί μέσω ανάπτυξης κατάλληλων διεπαφών με όλα τα κεντρικά συστήματα διαχείρισης δεδομένων, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, διοικητικών πράξεων και αποφάσεων όπως το Σύστημα Προγραμματισμού Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) SAP του Δήμου και οι εφαρμογές εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις. Επίσης θα διασυνδεθεί και με τα συστήματα των νομικών προσώπων του Δήμου που παρέχουν υπηρεσίες προς δημότες και επιχειρήσεις.

6. Αναβάθμιση Δικτυακών Υποδομών Υπερυψηλών ταχυτήτων και  Υποδομών Disaster Recovery

Ο Δήμος της Αθήνας διαθέτει ψηφιακές υποδομές και ωριμότητα. Υπάρχει όμως απαίτηση για συνεχή αναβάθμιση και επέκταση των τεχνολογικών υποδομών της πόλεως, με στόχο την κλιμάκωση των υπαρχόντων υπηρεσιών, την αξιοποίηση νέων ψηφιακών δυνατοτήτων, αλλά και την ανάπτυξη νέων υποδομών (π.χ. διαχείρισης μεγάλων δεδομένων) όπου η πόλη δεν συμβαδίζει με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων δικτυακών ευρυζωνικών υποδομών της πόλης τόσο σε επίπεδο διασύνδεσης των βασικών κτηριακών υποδομών και υπηρεσιών όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας της, ανθεκτικότητας των πληροφοριακών συστημάτων κα δικτυακών υποδομών του Δήμου. Το έργο περιλαμβάνει εκτός από την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών για τη διασύνδεση κομβικών κτηρίων και υπηρεσιών του δήμου, την ανάπτυξη υποδομών Disaster Recovery για το κεντρικό κέντρο δεδομένων του δήμου, την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας και αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων, την ανάπτυξη ενός ενοποιημένου σύγχρονου ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κτιριακών υποδομών και υπηρεσιών του Δήμου και τέλος την επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου LORAWan του δήμου, με σκοπό την επίτευξη κάλυψης στο 100% της έκτασης του.

7. Ολοκληρωμένο Σύστημα Εξοικονόμησης Πόρων Σχολικών Κτιρίων και Υποδομών

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης ενεργοβόρων υποδομών στις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολικού δικτύου, μέσω του οποίου θα γίνεται παρακολούθηση και καταγραφή των καταναλώσεων ενέργειας, των υδρομέτρων και των  καταναλώσεων καυσίμων. Στόχος είναι να καταγράφεται η ενεργειακή κατανάλωση των παραπάνω εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν για την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα θα αναπτυχθούν εφαρμογές και mobile app για την εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω τεχνικών gamification.

8. Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης Οχημάτων και Αστυνόμευσης στο Εμπορικό Τρίγωνο και σε πεζόδρομους της Αθήνας.

Η Αθήνα έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε περιφερειακά σημεία ενδιαφέροντος. Όμως βιώνει, όπως και οι περισσότερες Ελληνικές πόλεις, σοβαρές δυσλειτουργίες λόγω της δυσανάλογης, ως προς τις αντοχές των δρόμων της, φόρτισής τους από αυτοκίνητα και των συνεπαγόμενων επιπτώσεών τους σε ρύπανση, θόρυβο, αισθητική υποβάθμιση των δημόσιων χώρων, παρεμπόδιση της οικονομικής δραστηριότητας, απομάκρυνση επισκεπτών, επενδύσεων και πτώση των αξιών γης. Για το λόγο αυτό έχουν εφαρμοστεί στα κέντρα πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων συστήματα ελέγχου και τηλεεπιτήρησης των προσβάσεων  των περιοχών αυτών, διασφαλίζοντας την άρτια λειτουργία τους, μέσα από το συγκερασμό αντικρουόμενων απαιτήσεων. Το αντικείμενο του έργου είναι η εγκατάσταση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων σε Πεζοδρόμους του Δήμου Αθηναίων που θα περιλαμβάνει τόσο συστήματα βυθιζόμενων μπαρών, συστήματα αναγνώρισης πινακίδων, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης κοινού και τα απαραίτητα λογισμικά επιτήρησής και διαχείρισης των περιοχών ελεγχόμενης πρόσβασης.

9. Εξειδικευμένος Σύμβουλος Τεχνικής Υποστήριξης, συντονισμού και παρακολούθησης των δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμους Αθηναίων.

Οι παραπάνω δράσεις λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας, απαιτούν την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών διεπιστημονικού ενδιαφέροντος και διαφορετικών ειδικοτήτων που δεν μπορούν να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από το υφιστάμενο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των διευθύνσεων του Δήμου Αθηναίων, κυρίως λόγω του υψηλού φόρτου εργασίας αλλά και της τεχνολογικής εξειδίκευσης που απαιτείται για κάποιες από τις δράσεις.

Για την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών στον συντονισμό την παρακολούθηση και την ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων απαιτείται η συνδρομή ενός εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου Υποστήριξης και με πιστοποιημένη εμπειρία στα τεχνικά αντικείμενα των προτεινόμενων έργων.

 

 

Με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω συμπληρωματικών δράσεων – έργων ο Δήμος της Αθήνας εισέρχεται στη δεύτερη φάση υλοποίησης της Στρατηγικής Διπλού Μετασχηματισμού (2022 -2025) που χαρακτηρίζεται από την πρακτική υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που καλύπτουν ένα μεγάλο σύνολο στόχων της στρατηγικής στην πλειονότητα των περιοχών θεματικής στόχευσης. Ειδικότερα σχεδιάζονται, ωριμάζουν και υλοποιούνται οκτώ εμβληματικά έργα που περιλαμβάνουν πτυχές και δράσεις ευφυούς διακυβέρνησης, διαχείρισης πόρων, βιώσιμης μετακίνησης, ασφάλειας και ανθεκτικότητας, αλλά ανοιχτής καινοτομίας με συμμετοχή των πολιτών. Συνολικά τα έργα αυτά συνεισφέρουν σε ψηφιακούς και πράσινους δείκτες στο πλαίσιο του διπλού μετασχηματισμού. Έτσι συγκροτούν μια φάση πιλοτικής εφαρμογής-υλοποίησης του διπλού μετασχηματισμού, που θα δοκιμάσει την εφικτότητα της στρατηγικής ενώ θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης. Στο τέλος της φάσης αυτή, η στρατηγική θα επικαιροποιηθεί βάσει των αποτελεσμάτων των έργων και των εμπειριών από την υλοποίησή τους. Τα προτεινόμενα έργα  θα επαυξήσουν τον αριθμό και την ποιότητα των ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών της πόλης ενώ κοινός παρονομαστής όλων των έργων είναι η επιδίωξη να βελτιώνουν απτά και ουσιαστικά την ποιότητα ζωής του πολίτη, αλλά και του επισκέπτη της πόλης. Κατά συνέπεια, η στρατηγική και κατ΄ επέκταση τα προτεινόμενα έργα είναι πάνω από όλα «πολιτο-κεντρικά» τοποθετώντας τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο, αλλά και ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του σε διαδικασίες και δράσεις της πόλης.
Η στρατηγική και τα προτεινόμενα έργα είναι απόλυτα συμβατά με τις ανάγκες των καιρών. Τα τελευταία χρόνια η πόλη και οι πολίτες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν σημαντικές κρίσεις όπως η πανδημία, τα έντονα κλιματικά φαινόμενα αλλά και οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις. Για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων η στρατηγική και τα συνδεδεμένα με αυτήν προτεινόμενά έργα, δίνουν έμφαση στην ανθεκτικότητα, την ασφάλεια, την αποτελεσματική διαχείριση πόρων, και την ευφυή διακυβέρνηση της πόλης.

Παράλληλα, τα έργα είναι ευθυγραμμισμένα με κεντρικές πολιτικές σε εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Οι προβλεπόμενες δράσεις εντάσσονται στις θεματικές προτεραιότητες του σχεδίου Ελλάδα 2.0, συνεισφέροντας παράλληλα στους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Παράλληλα, το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της στρατηγικής και στο αυτό εντάσσονται τα προτεινόμενά έργα. Η πόλη προσβλέπει στην ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του σχεδίου αυτού για την επιτάχυνση του διπλού μετασχηματισμού της.

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send