04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 10:32

Επιχειρηματικό πάρκο Βοτανικού: ένα τεράστιο κόστος για τον λαό της Αθήνας

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτώβρη 2024, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν την έγκριση του οριζοντιογραφικού διαγράμματος του επιχειρηματικού πάρκου στον Βοτανικό, καθώς και το θέμα για εκκίνηση διαδικασιών εκπόνησης νέας μελέτης πάρκο Γουδή, που θα καθυστερήσει όσα ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει. Για τα θέματα αυτά, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, τοποθετήθηκε ως εξής:

Για το επιχειρηματικό πάρκο του Βοτανικού:

«Μετά και από τη σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2024, η Λαϊκή Συσπείρωση είχαμε καταγγείλει την συγκεκριμένη απόφαση ως την πιο κραυγαλέα απόδειξη αυτών των δέκα μηνών, από πλευράς μεγέθους και σημασίας, για το πως συνεχίζεται η απόλυτη ταύτιση των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γύρω από ένα project το οποίο εμείς έχουμε χαρακτηρίσει ότι είναι μία πολύ μεγάλη «μπίζνα» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων πέρα και δίπλα από το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιωνόμαστε και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις το διαπιστώνουν ότι όλα γίνονται για ένα «επιχειρηματικό πάρκο» όπως αποκαλείται στην Επιτροπή που έχει φτιαχτεί για το νέο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο για τον Ελαιώνα…

Αναφορικά με την ειδική διαδικασία για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, όπως είχαμε επισημάνει και από τον Ιούλιο, η δημοτική Αρχή τα δίνει όλα, κι ακόμα περισσότερα ώστε να προχωρήσει αυτό το project:

  • Τότε έλεγαν ότι είναι 61 τα οικόπεδα που θα απαλλοτριωθούν, ενώ τώρα έφτασαν τα 65, και το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα αποφασίζει για το οριζοντιογραφικό διάγραμμα…
  • Τότε υπολόγιζαν ότι αφορά σε 82 στρέμματα, ενώ τώρα βγαίνουν 85,67 στρέμματα, αφού είναι περισσότερα τα οικόπεδα…
  • Τότε έκαναν μία εκτίμηση ότι θα κοστίσουν 53 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα δεν υπάρχει κάπου συγκεκριμένο νούμερο, και προφανώς μιλάμε για ένα νούμερο που θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ στο τέλος…

Η απόφαση που είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα δεσμευμένα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για απαλλοτριώσεις είναι 21 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα είχε αποφασιστεί ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο (το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πολλών ειδών απαλλοτριώσεις στην υπόλοιπη Αθήνα, πλην της διπλής ανάπλασης), καθώς και από ίδιους πόρους του Δήμου.

Οι κάτοικοι σε όλη την Αθήνα που διεκδικούν απαλλοτριώσεις για ελεύθερους χώρους, για παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές αντιλαμβάνονται πολύ καλά τις προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής. Εκεί που διεκδικούν, ο Δήμος τους λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ για το συγκεκριμένο project διατίθεται πάρα πολύ χρήμα…

Το συνολικό κόστος φτάνει κοντά στα 270 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τα εισηγητικά που έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από αυτά τα 270, δίνει τα 104 εκατ. ευρώ. ενώ τα υπόλοιπα, που θα ξεπεράσουν τα 165 εκατ. ευρώ, θα είναι άμεσα κρατικό χρήμα που θα προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από ειδικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, και από άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όλα αυτά λοιπόν τα χρήματα πηγαίνουν για τις «μπίζνες» στη διπλή ανάπλαση.

Πράγματι, οι κοινόχρηστοι χώροι θα έπρεπε να διαμορφωθούν ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή του Βοτανικού. Όμως η δημοτική Αρχή δεν αναβαθμίζει την περιοχή για τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά ως προαύλιο των μεγάλων επιχειρηματικών κατασκευών, χιλιάδων κυβικών μέτρων τσιμέντου, που έχουν ήδη προγραμματιστεί να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα.

Η στάση των παρατάξεων δείχνει ότι το αρχικό project που είχαν στηρίξει οι παρατάξεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλέον γίνει «κοινό project Δούκα – Μητσοτάκη», με τη σφραγίδα και του Υπουργικού Συμβουλίου, και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και της δημοτικής Αρχής απέναντι στις ανάγκες των κατοίκων αυτής της πόλης. Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο θέμα. »

Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

«Το θέμα δεν παρουσιάζεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον τρόπο που οι φορείς της περιοχής ζητούν εδώ και τόσους μήνες να συζητηθεί. Παρουσιάζεται με μία καινούργια εισήγηση, για να “ξεκινήσει η διαδικασία” για μία νέα μελέτη. Αναφορικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς το συγκεκριμένο ζήτημα:

Πρώτον, η απάντηση που έως σήμερα έδινε η δημοτική Αρχή είναι ότι περιμένουμε τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, κάτι που είχατε αναδείξει ως βασικό ζήτημα. Μετά από 10 μήνες, ξαφνικά η δημοτική Αρχή ανακαλύπτει ότι δεν μας φτάνει το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 και ότι θα πρέπει ο Δήμος να εκκινήσει μία διαδικασία για νέα μελέτη πολεοδομική, η οποία θα είναι πανάκριβη και χρονοβόρα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο “άδειασμα” που κάνετε στην Επιτροπή Αγώνα και τους φορείς της περιοχής.

Φαίνεται σαν να θέλετε να “σπρώξετε” το θέμα παραπίσω. Υπάρχει ήδη παλαιότερη μελέτη για το πάρκο, από την πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου της Θράκης, και δεν χρειάζεται να εκκινήσει καμία διαδικασία για τη δημιουργία νέας μελέτης. Αν χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Αν περιμένουμε άλλα πέντε χρόνια για να τελειώσει αυτή η μελέτη, ουσιαστικά είναι σα να πετάει η σημερινή δημοτική Αρχή το μπαλάκι στους επόμενους… Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν θα το ψηφίσουμε.

Δεύτερον, το κρίσιμο ζήτημα είναι να εφαρμοστούν αυτά που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 187/Δ/2011), για τα οποία έχει ευθύνη ο Δήμος, έχει τις “πολεοδομικές αρμοδιότητες” και οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές που δεν τα έχουν κάνει και πρέπει να γίνουν τώρα. Είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνεται και η συζήτηση με τους άλλους Δήμους για τη δημιουργία του Φορέα. Αυτά που έχει ευθύνη και μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων είναι:

  • Να παραλάβει τους χώρους των στρατοπέδων εντός του Πάρκου από τον Στρατό, κάτι που δε χρειάζεται καμία συνεννόηση με τον Δήμο Παπάγου ή τον Δήμο Ζωγράφου,
  • Να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα και τα συρματοπλέγματα, γιατί ο Δήμος έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει,
  • Να καθαρίσει το χώρο από τα βαριά και ελαφρά μπάζα που υπάρχουν, και μπορεί να το κάνει εδώ και τώρα,
  • Να διακόψει την διαμπερή κυκλοφορία σε συγκεκριμένα κομμάτια και να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία,
  • Να ενισχύσει το πράσινο στους χώρους που υπάρχουν ήδη, γιατί μιλάμε για εκατοντάδες στρέμματα…

Εδώ και 10 μήνες δεν έχει γίνει το παραμικρό! Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη μελέτη για να γίνουν όλα αυτά. Και επειδή υπάρχει ήδη συζήτηση για τη κατάρτιση καινούργιου Προεδρικού Διατάγματος για το Πάρκο Γουδή, που από όσα έχουν διαρρεύσει μάλλον θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, ο Δήμος θα πρέπει να έχει μία γραμμή άμυνας, ασκώντας όσα ήδη προβλέπονται και θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει εδώ και χρόνια. Και ούτε στη σημερινή συνεδρίαση δεσμεύεται η δημοτική αρχή ότι θα προχωρήσει να τα κάνει. »