Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου Γενικών Γραμματέων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου.
Η Αθήνα φιλοξένησε τους Γενικούς Γραμματείς και στελέχη Δήμων από Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αφορμή το συνέδριο με θέμα «Empowering Cities: Leading the Way to Urban Climate Resilience» και συζητήθηκαν προκλήσεις και ευκαιρίες που σχετίζονται με την κλιματική ανθεκτικότητα στις πόλεις.
Το συνέδριο ξεκίνησε με θερμή υποδοχή στο Μουσείο Μαρία Κάλλας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και να δουν το κέντρο της πόλης και ξεναγηθούν στο μουσείο. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Βασίλειος Π. Μπόκος, καλωσόρισε τους ομολόγους του και τόνισε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή στις αστικές περιοχές.
Η πρώτη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με περιήγηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας και με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις για την ψηφιακή καινοτομία της Αθήνας και τη μετάβασή της προς ένα βιώσιμο μέλλον.Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το Athens Trees, η εφαρμογή και πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων, καθώς υπήρξε και παρουσίαση του Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και καινοτόμες λύσεις από πόλεις όπως η Βιέννη με την “Smart Climate City Strategy”, η Λευκωσία με την έμφαση στην “Έξυπνη και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”, το Δουβλίνο με την πρωτοβουλία “Ουδετερότητα μέσω Κυκλικής Οικονομίας” και η Μαδρίτη με την ολοκληρωμένη στρατηγική “360”. Επιπλέον, αναδείχθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες από πόλεις, όπως η Βουδαπέστη, οι Βρυξέλλες, η Ρίγα, το Βίλνιους, η Στοκχόλμη και η Λιουμπλιάνα, οι οποίες εστιάζουν στην κλιματική προσαρμογή, την ψηφιοποίηση και την βιώσιμη κινητικότητα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανάγκη για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η προώθηση πολιτικών για την ενεργειακή φτώχεια και την εξοικονόμηση νερού, καθώς και η σημασία της αποτελεσματικής συλλογής δεδομένων για την ψηφιακή μεταμόρφωση.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, κλείνοντας το συνέδριο, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών και απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Τέλος, ανακοινώθηκε επισήμως ότι το επόμενο Συνέδριο Γενικών Γραμματέων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ, παραδίδοντας την σκυτάλη για την οργάνωση του επόμενου συνεδρίου.