08 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2018 12:00

Η χνουδωτή βιβλιοθήκη Fluffy Library και το TextMe_Lab σας καλούν για αναγνώσεις στα όρια της φαντασίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων!

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ενότητα ‘Το Βιβλίο και οι Τέχνες’ ο πολιτιστικός οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture (Atopos CVC) με την υποστήριξη του Athens Culture Net -Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, έχει δημιουργήσει έναν ονειρικό, χνουδωτό κόσμο του βιβλίου με την #TextMe_FluffyLibrary και το #TextMe_Lab. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσεων γύρω από το κείμενο, την τέχνη και την ανάγνωση εντός και εκτός του νεοκλασικού κτηρίου του Atopos CVC (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο), βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα και έρευνα του Βασίλη Ζηδιανάκη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την έναρξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και διαρκεί ως τη λήξη της, τον Απρίλιο 2019.

Το #TextMe_FluffyLibrary, ένα in-progress έργο της καλλιτέχνιδας Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου, είναι για μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή διαδραστικής έκθεσης που λειτουργεί ως μια λούτρινη αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους, ένας χνουδωτός ξενώνας για τα γράμματα και τους ανθρώπους!  Το κτίριο του Atopos καταλαμβάνεται από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο, υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που κατοικεί εκεί μέσα. Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και βουλιάζουν στη γούνινη αγκαλιά του Φλάφι διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον! Το έργο συνδυάζει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας και τη μεγάλη συλλογή βιβλίων του οργανισμού με περισσότερα από 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας, με συμμετοχικά και αυτοσχεδιαστικά περφόρμανς, λούτρινα γλυπτά και γούνινα κουστούμια. Η δουλειά της Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου εμπνέεται από παραμύθια και φεμινιστικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, από υποκουλτούρες όπως τα Furries και από τις βιολογικές επιστήμες που ασχολούνται με την αλληλεπίδραση των οργανισμών. Μέσω αυτής της πρακτικής η καλλιτέχνιδα προσπαθεί να διευρύνει τα όρια της φαντασίας και της υποκειμενικότητας και προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την ταυτότητα, το φύλο και τις ανθρώπινες σχέσεις, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του έργου. Βασικός συνεργάτης στην υλοποίηση της εγκατάστασης είναι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Επιπλέον, για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του #TextMe_FluffyLibrary, η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου συνεργάζεται με την Ουρανία Αναστασιάδου, εικαστικό και υπεύθυνη της μονάδας προσβάσιμης Εκπαίδευσης της Α.Σ.Κ.Τ.

Η Fluffy Library λειτουργεί κάθε Πέμπτη – Παρασκευή 14:00 – 20:00 και Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 18:00. Είσοδος ελεύθερη. Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα, ΤΚ 104 35, Τηλ: 2105242004, 2108838151.

Παράλληλα λειτουργεί το #TextMe_Lab, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει performances, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και μίνι-εκθέσεις από καλεσμένους καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς ερευνητές. Το συνδετικό νήμα του προγράμματος είναι οι υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Η οπτική ποίηση του 20ού αιώνα, το spoken word και τα όρια μεταξύ ποίησης και ηχητικής τέχνης, τα σύγχρονα γλωσσικά φαινόμενα στη διαδικτυακή ποπ κουλτούρα και τα νέα μέσα, καθώς και η σχέση λέξης και οθόνης, είναι κάποια από τα κύρια θέματα του #TextMe_Lab. Το πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις, όπως το Pokemon Poetry, παρεμβάσεις της Βιετναμέζας-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Aimée Lê, αφιέρωμα στην Elsa von Freytag-Loringhoven (aka Baroness, εκπρόσωπο του ντανταϊστικού ρεύματος),  συζήτηση για τα Memes και τον διαδικτυακό λόγο στον ελλαδικό χώρο ή το Φεστιβάλ & Συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Για τους μήνες Νοέμβριο 2018 έως και Ιανουάριο 2019, πέρα από τη λειτουργία της Fluffy Library,  το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του TEXTME_LAB έχει ως εξής:

-Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ως Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018: «Για τη διαύγεια ανάμεσα στην ταχύτητα και τη διάρκεια – ψίχουλα που πέταξαν πίσω τους ο Χονδρός και η Κατσιάνη για να βρουν τον δρόμο». (Παρουσίαση, έκθεση, συζήτηση)

Οι Θανάσης Χονδρός και Αλεξάνδρα Κατσιάνη αποτέλεσαν εννοιολογικό καλλιτεχνικό δίδυμο από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι το 2004. Έχουν δουλέψει εκτός παραδοσιακών πλαισίων παρουσίασης της τέχνης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από μέσα όπως η γλώσσα, ο ήχος, οι αυθόρμητες δράσεις και το βίντεο. Μέσα από τις περφόρμανς τους δημιουργούν μια λογική μετατόπιση στη ροή της καθημερινής ζωής, προκαλώντας όπως οι ίδιοι λένε ένα είδος “ποιητικής απόκλισης”. Στο αφιέρωμα αυτό θα παρουσιαστούν έργα από την πορεία τους ως εννοιολογικό ντουέτο όπως και από το πρότζεκτ Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ, του καλλιτεχνικού τρίο που δημιούργησαν μαζί με τον Ντάνη Τραγόπουλο. Για τη δουλειά τους θα μιλήσουν επίσης οι ερευνητές Αρετή Λεοπούλου και Κωστής Δρυγιανάκης.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, Αθήνα. Ημέρες και Ώρες: 9/11 19:00-21:00, 10-16/11 12:00-18:00. Συμμετοχή: Ελεύθερη

-Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018: «Λένα Πλάτωνος, queer αναγνώσεις» – Αφιέρωμα (Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠIΣΝ)

Η Λένα Πλάτωνος έχει υπάρξει ορόσημο για την εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα. Τόσο οι στίχοι της, που εκφράζουν ιδιαίτερες, συχνά μοναχικές υποκειμενικότητες, όσο και η αλλόκοτη θεατρική electro μουσική της, συνεχίζουν να γοητεύουν και να εμπνέουν κουήρ σκηνές και συλλογικότητες ανά τον κόσμο. Σε αυτή την εκδήλωση επιχειρούνται μια σειρά από κουήρ αναγνώσεις στο έργο της Πλάτωνος.

Στο πρώτο μέρος, ο μουσικολόγος και θεωρητικός πολιτισμικών σπουδών Νίκος Βούρδουλας επικεντρώνεται στην ηλεκτρονική τραγουδοποιΐα της Πλάτωνος, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους εκφράζει και συσπειρώνει συναισθηματικά ομάδες ανθρώπων της εγχώριας και διεθνούς ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ένα βαριετέ με καλλιτέχνες από την εγχώρια μουσική κουήρ σκηνή και ιδιαίτερα από το μουσικό label Φυτίνη. Οι Αντριάνα Μίνου, Λουίζα Δολόξα, Αλέξανδρος Δρόσος, Filtig κ.α. θα παρουσιάσουν διασκευές που επανερμηνεύουν το έργο της Πλάτωνος σε ηχητικό, λεκτικό και επιτελεστικό επίπεδο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής,

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα), το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ

-Δευτέρα 7 Ιανουαρίου ως Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019: «Roland Brauchli & Eleanor Vonne Brown – Το βιβλίο ως έργο τέχνης, προσεγγίσεις» (open studio, διάφορες δράσεις)

Το #TextMe_Lab φιλοξενεί δυο καλλιτέχνες/ερευνητές με έδρα το Λονδίνο που εγκαθίστανται ως residents στο Atopos γι’ αυτή την εβδομάδα. Ο Roland Brauchli είναι καλλιτέχνης και γραφίστας με κεντρικό ενδιαφέρον την ποιητική των λεγόμενων ‘artist books’. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες, συγγραφείς και εκδότες για την δημιουργία καλλιτεχνικών βιβλίων. Η Eleanor Vonne Brown είναι καλλιτέχνις και ερευνήτρια που ξεκίνησε το 2008 το project “X Marks the Bökship” στο Λονδίνο, ένα χώρο αφιερωμένο σε μικρές εκδόσεις και ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους. Ο Roland και η Eleanor θα διερευνήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην πρακτική δημιουργίας βιβλίων. Τα ευρήματά τους θα παρουσιαστούν ως πρόταση υπό μορφή έκθεσης/ έκδοσης και μέσω μιας σειράς εργαστηρίων και συνομιλιών. Ο χρόνος τους στο atopos θα αποτελέσει την κορύφωση ενός μεγαλύτερου έργου που έχουν ήδη ξεκινήσει ξεχωριστά.

Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, Αθήνα. Ημέρες και Ώρες: 7/1, 19:00-21:00, 8-13/1 12:00-18:00. Συμμετοχή ελεύθερη

O Atopos CVC (Atopos Contemporary Visual Culture) είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Στάμο Φαφαλιό και τον Βασίλη Ζηδιανάκη το 2003 και εδρεύει στην Αθήνα. Έχει ως σκοπό την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο σώμα και το ένδυμα. Στο πρόγραμμα των τελευταίων 10 ετών του Atopos CVC περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολλές σημαντικές εκθέσεις και projects, όπως η έκθεση ARRRGH! Τέρατα και σημεία στη μόδα, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στη La Gaîté Lyrique στο Παρίσι και στο Centraal Museum στην Ουτρέχτη μεταξύ άλλων, η έκθεση ΧΡΑΑΑΤΣ!!!! Μόδα από χαρτί που έχει ταξιδέψει σε μουσεία όπως το Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean στο Λουξεμβούργο, στο ModeMuseum-MoMu στην Αμβέρσα και στο Museum Bellerive/Design Museum στη Ζυρίχη, η έκδοση Not A Toy σε συνεργασία με το Pictoplasma Publishing Berlin καθώς και το UNLOCKED, μια έκδοση που επικεντρώνεται στην αναπαράσταση του γυμνού σώματος στην ψηφιακή εποχή. Το 2010 ο Atopos CVC εγκαινίασε τον νέο του χώρο στην οδό Σαλαμίνος 72, στην καρδιά του Μεταξουργείου. Στην αρχική του μορφή ήταν μια τυπική αθηναϊκή κατοικία του 1912 με αυλή που ανακαινίστηκε και έχει μετατραπεί σε ένα ζωντανό οργανισμό. Εκεί στεγάζονται εκθέσεις, εκδηλώσεις, εργαστήρια και performances, τα γραφεία και η βιβλιοθήκη της Atopos CVC καθώς και η μεγαλύτερη συλλογή ενδυμάτων από χαρτί στον κόσμο.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send