Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε το τριήμερο 21-23 Μαΐου στη συνάντηση στο Βερολίνο των εκπροσώπων Δήμων που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις», τα πιλοτικά προγράμματα των οποίων εγκρίθηκαν πρόσφατα για χρηματοδότηση. Ο Δήμος Αθηναίων υπέβαλε την δική του πρόταση στις 18 Μαρτίου και αυτή εγκρίθηκε, συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία, στις 6 Μαΐου.
Η συνάντηση είχε ως στόχο να παρουσιαστούν τα πιλοτικά προγράμματα των 25 πόλεων που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο 2024 και για δυο χρόνια, να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις πόλεις στην πορεία τους προς μείωση κατά 80-100% των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, να ενισχυθεί η συνεργασία τους σε πολυμερές και διμερές επίπεδο και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.
Η συνάντηση οργανώθηκε από το κονσόρτσιουμ φορέων που υποστηρίζει τεχνικά την προσπάθεια των (106 τώρα) πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα, την καινοτομία και την δίκαιη πράσινη μετάβαση. Στην ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα χρήσιμη και διαδραστική συνάντηση συμμετείχαν- εκτός της Αθήνας- εκπρόσωποι δήμων όπως του Παρισιού, του Μονάχου, του Ελσίνκι, της Κοπεγχάγης, του Δουβλίνου, της Σμύρνης (Τουρκία), της Θεσσαλονίκης, της Καλαμάτας, του Μπορντό, του Ρέικιαβικ, του Ντόρντμουντ κ.α.
Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στον μετασχηματισμό της πόλης τους, η καινοτομία στο μοντέλο διοίκησης, οι τρόποι ενδυνάμωσης και συμμετοχής των πολιτών είναι στο κέντρο της συζήτησης για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων. Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και κουλτούρες η δημοκρατική συμμετοχή και η κοινωνική διάσταση διαπερνά τα κλιματικά σχέδια καθώς και τα πιλοτικά προγράμματα που παρουσιάσαμε στο Βερολίνο. Η Αθήνα και το Παρίσι είναι πολύ κοντά στο τι παρουσιάζουμε ως πιλοτικά προγράμματα καθώς επικεντρώνονται στον συμμετοχικό μετασχηματισμό πολύχρωμων, υποβαθμισμένων γειτονιών. Παράλληλα με την πολυμερή συνεργασία θα ενισχύσουμε και την διμερή συνεργασία μεταξύ Αθήνας -Παρισιού, όπως συζητήσαμε και θα το αποφασίσουμε σύντομα. Οι δήμαρχοι των δυο πόλεων έχουν πολύ καλή συνεργασία και μπορούμε να μάθουμε πολλά μέσα από τη συνεργασία μας.
Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε σχετικά: «Η Αθήνα συμμετέχει πλέον ενεργά στην προσπάθεια προστασίας του κλίματος αλλά και ενίσχυσης της άμυνάς της απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Εργάζεται εντατικά για να διαμορφώσει, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, το Σχέδιο Δράσης για να μειώσει η πόλη τις εκπομπές των αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 80% μέχρι το 2030 καθώς και για το επενδυτικό σχέδιο της για το πώς θα υλοποιηθεί μια τέτοια φιλόδοξη πολιτική.
Παράλληλα με την δουλειά προετοιμασίας, επιδιώκουμε τώρα την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές του Δήμου Αθηναίων, την ένταξη σχετικών έργων στο πρόγραμμα που υλοποιούμε (φωτοβολταϊκά στη στέγη 52 σχολείων, προγράμματα εκπαίδευσης, ποδηλατόδρομους, πράσινες και γαλάζιες υποδομές για δροσισμό και αντιπλημμυρική προστασία της πόλης) καθώς κι ενδυνάμωση των υπηρεσιών και της τεχνογνωσίας του Δήμου. Όμως αναπτύσσουμε και τις συνεργασίες με τις άλλες πόλεις, κερδίζουμε εμπειρία μέσα από αυτήν αλλά και συμβάλλουμε με ιδέες, προτάσεις και τεχνογνωσία στην κοινή προσπάθεια.
Στόχος μας είναι η πολιτική για το κλίμα να είναι και το εργαλείο για ένα μετασχηματισμό της πόλης, μέσα από μια πράσινη κοινωνική συμφωνία με τους φορείς και τους πολίτες για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις γειτονιές, να προωθήσουμε την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση προς όφελος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να δώσουμε ώθηση στην ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση των κτιρίων, να επεκτείνουμε και να συνδέσουμε το πράσινο στην πόλη, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την στροφή προς βιώσιμα και υπεύθυνα μοντέλα επιχειρηματικότητας και οικονομίας, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων για τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή τους.
Αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε στο μέγιστο βαθμό στο σύνολο της πόλης μέχρι το 2030, το δοκιμάζουμε πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο σε δυο γειτονιές κοντά στην πλατεία Αμερικής. Το πρόγραμμά μας έχει πολλές ομοιότητες με αυτό που θα τρέξει το Παρίσι σε μια δίκη του γειτονιά και γιαυτό πέρα από τις πολυμερείς συνεργασίες εξετάζουμε και την διμερή συνεργασία Αθήνας – Παρισιού, στο πλαίσιο των δυο προγραμμάτων ( ASCEND-Αθήνας, NEAR-Παρισιού).
Κάνουμε μέσα σε 5 μήνες όσα δεν έχουν γίνει σε 5 χρόνια. Η πολιτική δέσμευση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και όλης της ομάδας μας να πρωταγωνιστήσει η Αθήνα στην κοινή προσπάθεια έχει προκαλέσει όχι μόνο θερμή υποδομή αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες, πράσινες, βιώσιμες, ανθεκτικές προς όφελος των πολιτών».