Ο λόφος του Λυκαβηττού είναι ένας μοναδικός κοινωφελής πόρος, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως δάσος, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη σημασία και αδιαμφισβήτητη αισθητική αξία, ικανό να φιλοξενήσει ποικιλία δραστηριοτήτων και αναψυχής.
Το πρόγραμμα του Λυκαβηττού, έργο ναυαρχίδα για τον Δήμο της Αθήνας, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η Αθήνα εργάζεται συστηματικά τα τελευταία 2 χρόνια, για μια δυναμική μελέτη-πλαίσιο για το μέλλον αυτού του εμβληματικού τοπόσημου για την Αθήνα. Έχουν γίνει εκτενείς μελέτες για το φυσικό περιβάλλον από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το δομημένο περιβάλλον από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, οι οποίες εμπλουτίζονταν και ανατροφοδοτούνταν συνεχώς από τη διαδικασία συμμετοχής των εμπλεκομένων φορέων. Το γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του Δήμου Αθηναίων διεξήγαγε, μάλιστα, τη διαβούλευση των εμπλεκομένων φορέων με την υποστήριξη των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, που έφεραν στο Πρόγραμμα «Λυκαβηττός» ειδικούς από τον οργανισμό Rebuild by Design (RBD), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του New Jersey και το γραφείο Interboro.
Έχουμε, σήμερα, μια ευρεία γκάμα προτεινόμενων λύσεων, οι οποίες θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα αυτού του εμβληματικού λόφου και κυμαίνονται από την προστασία των υπό εξαφάνιση ειδών μέχρι την προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας και από την σήμανση των μονοπατιών μέχρι στη σημασία του Λυκαβηττού για το branding της πόλης και τον τουρισμό. Χτίζοντας σε αυτό το πλούσιο περιεχόμενο, ο Μηχανισμός Χρηματοδότησης Φυσικού Κεφαλαίου (NCFF) θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει μια ολιστική προσέγγιση η οποία θα βελτιώσει την βιοποικιλότητα, θα διαχειριστεί τη βιωσιμότητα του νερού και θα αποτρέψει την διάβρωση του εδάφους στον Λυκαβηττού.