Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε σήμερα στο χώρο των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) των εξαρτήσεων “Αθηνά Πολιάς” και “Αθηνά Εργάνη” στην Κυψέλη, προσκεκλημένος του ΔΣ και των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης “Αθηνά Υγεία” για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΔΣ των ΚΠ κ. Βασίλης Αγγελόπουλος ευχαρίστησε τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους δημοτικούς συμβούλους της Ν. Σοφιανό και Στέλιο Λάμπρου για τις παρεμβάσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΠ.
Ο Νίκος Σοφιανός αφού ευχαρίστησε το ΔΣ και τους εργαζόμενους στα ΚΠ για την πρόσκληση, έκοψε συμβολικά το κομμάτι για τους εργαζόμενους των ΚΠ το οποίο παρέλαβε η πρόεδρος των εργαζομένων.
Στη σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Ν. Σοφιανός αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΠ, στην υποχρηματοδότησή τους, στις μεγάλες ανάγκες για πρόληψη που χρειάζεται να καλύψουν σε έναν πολύ μεγάλο δήμο, όπως αυτός της Αθήνας, με ελάχιστο, για τις ανάγκες, επιστημονικό προσωπικό. Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Να κρατήσουμε ότι είναι πρόβλημα το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουν συγχωνευθεί τα δύο ΚΠ του 5ου & 6ου Διαμερίσματος, δυσκολεύοντας πρακτικά στη δουλειά σας στο 5ο. Είναι ανάγκη να υπάρχει κέντρο πρόληψης σε κάθε Διαμέρισμα. Πέρα από τις προθέσεις του Βασίλη Αγγελόπουλου και την προσπάθεια που κάνει, πέρα από τη δική σας πρώτα απ’ όλα δουλειά (σ.σ των εργαζομένων), η δική μας κριτική είναι ότι τα κέντρα πρόληψης δεν βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της δημοτικής αρχής, της περιφέρειας και της κυβέρνησης, στον αγώνα που πρέπει να δώσουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Ο Δήμος της Αθήνας έδωσε μόλις 100.000 ευρώ για τα 7 κέντρα πρόληψης. Έχουμε 35 εργαζόμενους, που αν αφαιρέσουμε τους διοικητικούς υπαλλήλους, μας μένουν 25-26 επιστήμονες για να υλοποιήσουν τα προγράμματα πρόληψης στα 7 Διαμερίσματα του Δήμου, με το καθένα να έχει πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους, με εξαίρεση το 3ο Διαμέρισμα.
Τα λέμε όλα αυτά γιατί θεωρούμε ότι τα κέντρα πρόληψης πρέπει να στηριχθούν αποφασιστικά. Πρέπει να λυθεί το θέμα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους που είναι ακόμα στον αέρα, να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης που είναι προβληματική – μισά από το ένα υπουργείο, μισά από το άλλο. Χρειάζεται επίσης να προτάσσονται τα προγράμματά τους, δηλαδή δεν μπορεί το Κέντρο Πρόληψης, ένας αναγνωρισμένος φορέας που χρηματοδοτείται από το κράτος, να περιμένει στην ουρά μαζί με τις ΜΚΟ και τον κάθε ιδιώτη, για να εγκριθούν τα προγράμματά του από το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία! Είναι θέματα που κακώς δεν έχουν λυθεί και πρέπει να λυθούν. Και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος έχει την ευθύνη. Αλλά αν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, πρέπει να ξεκινάμε από την πρόληψη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και τα προγράμματα στο δρόμο (street work) στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή τα προγράμματα απεξάρτησης και η προσωποποιημένη δουλειά με ένα κόσμο που είναι ήδη εξαρτημένος. Αυτό δεν σημαίνει, επίσης, ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματά επανένταξης, γιατί έχουμε κάθε χρόνο 100 παιδιά που δίνουν τη μάχη για τη ζωή και την κερδίζουν, και πρέπει να έχουν στήριξη στην επανένταξή τους. Όμως η πρόληψη είναι το βασικό. Είναι το Α και το Ω στη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά”.