Με εκδηλώσεις, δράσεις και εκθέσεις για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της πόλης και για κάθε ηλικία συνεχίζεται από τη Δευτέρα 21 Μαΐου έως την Πέμπτη 31 Μαΐου, το πρόγραμμα της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μιας διοργάνωσης του δήμου Αθηναίων με τη διάκριση της UNESCO και με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τη Δευτέρα 21 Μαΐου η Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών με την υποστήριξη των εκδόσεων Διορθώσεις διοργανώνουν την εκδήλωση «Ερρίκος Ίψεν: η πολιτισμική επίδραση του δραματουργού». Η εκδήλωση εντάσσεται στην ενότητα «Ένας Κόσμος Συγγραφείς» που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία φορέων απ’ όλο τον κόσμο στην πόλη. Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως οι Άννα Σταυρακοπούλου (αν. καθηγήτρια ΑΠΘ, ιψενική δραματουργία/ μετάφραση), Γιάννης Μόσχος (σκηνοθέτης, διδ. με θέμα την ελληνική ιψενική παραστασιογραφία), και Μαρία Ευθυμίου (αν. καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ιστορικός), με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Μ. Μάστρακα, μιλούν για την πολιτισμική επίδραση του σπουδαίου δραματουργού που το έργο του υπήρξε επαναστατικό για τη θεατρική λειτουργία και τη λογοτεχνία από το 19ο αιώνα ως σήμερα. Παράλληλα θα προβληθεί η ταινία του Κνουτ Άντερσεν «Χένρικ Ίψεν: Παιδικά και νεανικά χρόνια» (1978) από το Αρχείο της Πόλης του Όσλο, με τη συνδρομή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Νορβηγίας.
Χώρος: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8. Ώρα: 19:00 – 21:00.
Την Τετάρτη 23 Μαΐου στο πλαίσιο της δράσης «A Book Affair», διοργανώνεται στο Radio Athènes η έκθεση “Rare Books Paris”, με σπάνια βιβλία μόδας, αρχιτεκτονικής, ντιζάιν, τέχνης και έκθεση πρωτότυπου υλικού από τα πρώιμα χρόνια του Maison Martin Margiela. Το Book Affair, που εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης», διαρκεί ως τις 30 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από το Goethe Institut & Radio Athènes Insitute for the advancement of Contemporary Visual Culture, με την υποστήριξη του British Council, του Institut Français de Grèce και την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσωρινή βιβλιοθήκη – σκηνή, όπου Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων με θεματολογία που εκτείνεται από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.
Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη 15, Σύνταγμα. Ώρα: 19:30. Είσοδος ελεύθερη
Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Μαΐου η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών διοργανώνουν γιορτή λήξης της β’ περιόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία και από την επόμενη σχολική χρονιά θα συνδεθεί με την “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”. Μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των ιστορικών κτηρίων της Αθήνας, μαθαίνουν να προστατεύουν τον δημόσιο χώρο, διερευνούν τη σύνδεση μνημείων και κτηρίων με την πόλη και την ιστορία της μέσα και από βιβλία και προετοιμάζονται για να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
Χώρος: Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Αεροφυλάκιο 1-Αμφιθέατρο 9,84, Δεξαμενές Καθαρισμού, Νέοι Φούρνοι. Ώρα: 09:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00. Ελεύθερη συμμετοχή
Από την Πέμπτη 24 ως το Σάββατο 26 Μαΐου πραγματοποιείται το Ελληνογερμανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «LesArten» («Τρόποι ανάγνωσης») που διοργανώνει η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Γνωστοί Γερμανοί και Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, εκδοτικοί οίκοι και φυσικά οι αναγνώστες συζητούν, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα, ζητήματα σχετικά με τις δυνατότητες και το πλαίσιο της λογοτεχνίας:
Την Πέμπτη 24 Μαΐου στις 17:00 στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, πραγματοποιείται διάλεξη με τους συγγραφείς: Reiner Stach, Άντζη Σαλταμπάση, Μαρία Τοπάλη, καθώς και συναυλία με το σύνολο POLIS – ensemble. Στον ίδιο χώρο την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 17:00, οι Hans-Bernhard Schlumm, Έλενα Νούσια, Αλέξανδρος Κυπριώτης και Σωτήρης Σελαβής συζητούν για την «Τέχνη της Μετάφρασης».
Το Σάββατο 26 Μαΐου και ώρα 16:00 – 18:00 στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, διοργανώνεται έκθεση της εταιρείας ελληνο-γερμανικών εκδόσεων και εικαστική εγκατάσταση «Η Μεταμόρφωση του Κάφκα», ενώ στις 19:30 – 22:00 οι Durs Grünbein, Άντζη Σαλταμπάση, Reiner Stach και Μαρία Τοπάλη συζητούν για τη «Βιο-γραφία και αστική αλλαγή».
Γλώσσα διεξαγωγής: ελληνικά, γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Ελεύθερη συμμετοχή
Την Παρασκευή 25 – 31 Μαΐου η Urban Act συνεχίζει τη δράση «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια – Βιβλιοτοιχογραφίες» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες. Πέντε επώνυμοι καλλιτέχνες από την αθηναϊκή street art σκηνή, οι Jamer (Κώστας Δαμουλάκης), Kez (Γιώργος Χούρσογλου), Same84 (Χρήστος Δάγλας), Taxis (Δημήτρης Ταξής), Pupet (Στέλιος Βράκας) και ένας Ισπανός καλλιτέχνης, ο Μanomatic, ζωγραφίζουν με το μοναδικό εικαστικό τους τρόπο και αισθητική, το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, σε πέντε επιφάνειες σε δημόσια κτίρια. Μετά από το 52ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, με την αιγίδα και τη στήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, καθώς και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, οι τοιχογραφίες συνεχίζονται με το 5ο Γυμνάσιο Αθηνών και το Ενιαίο Eιδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αθηνών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Την Κυριακή 27 Μαΐου η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συναντά την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου με τους Περιπάτους της EUphoria που εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο “Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης. Η δράση επαναλαμβάνεται στις 10 Ιουνίου. Αφετηρία: Τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός). Ώρα: 11:00. Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu ή στο τηλ. 210 5537206.
Τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα, Πέμπτη 31 Μαΐου, «Ο Πρώτος Σταθμός» της πόλης γιορτάζει! Για τα 30 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό ραδιόφωνο, ο 9.84, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ζήτησε από 30 συγγραφείς, καταξιωμένους αλλά και νεότερους με ιδιαίτερο στίγμα, να γράψουν από μία ιστορία, έχοντας ως οδηγό για την έμπνευσή τους τη λέξη «Αθήνα» και τον αριθμό 984. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Την εκδήλωση προλογίζουν η Γενική Διευθύντρια του σταθμού Νόνη Καραγιάννη, ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου και η επιμελήτρια του βιβλίου Ελένη Μπούρα, με την παρέμβαση συγγραφέων που συμμετέχουν στον τόμο. Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης θα απευθύνει χαιρετισμό. Η έκδοση και η εκδήλωση εντάσσεται στη θεματική ενότητα Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης.
Συμμετέχουν οι συγγραφείς:
Κώστας Ακρίβος, Μίμης Ανδρουλάκης, Ιάκωβος Ανυφαντάκης , Ρέα Γαλανάκη, Ευτυχία Γιαννάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Διβάνη, Μάνος Ελευθερίου, Ισμήνη Καπάνταη, Μάρκος Κρητικός, Όλια Λαζαρίδου, Ηλίας Μαγκλίνης, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ντορίνα Παπαλιου, Βασιλική Πέτσα, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Χριστίνα Πουλίδου, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Κατερίνα Σχινά, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη, Χρήστος Χωμενίδης
Χώρος: Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, υπαίθριος χώρος του «Αθήνα 9.84», Πειραιώς 100. Ώρα: 19:30
Μέγας δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).