Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλαν σήμερα ο Δήμος Αθηναίων και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρακολούθησε στο ΟΑΚΑ, μαζί με 100 πρόσφυγες και μετανάστες, τον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκός -Αστέρας Τρίπολης, όπου 22 παιδιά μεταναστών και προσφύγων συμμετείχαν στην παράταξη των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της έναρξης του αγώνα. Με την συμβολική αυτή κίνηση το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ένωσαν τις δυνάμεις τους δείχνοντας ότι είμαστε όλοι ξεχωριστοί και όλοι ίσοι εντός και εκτός γηπέδων.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την ομαλότερη ένταξη μεταναστών και προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο. Η συνεργασία περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων με 50 διπλές προσκλήσεις σε έναν ή δύο εντός έδρας ποδοσφαιρικούς αγώνες του Παναθηναϊκού ανά μήνα, κατά τη διάρκεια της Αγωνιστικής Περιόδου 2019-2020.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως: «Διανύουμε μία περίοδο που είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η ανθρωπιά, o σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η συμπαράσταση. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά και οικογένειες που υποφέρουν», ενώ συμπλήρωσε για τη συνεργασία με τον Παναθηναϊκό: «Χαίρομαι γιατί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποδεικνύει έμπρακτα ότι το παιχνίδι εντός γηπέδου φέρνει αποτελέσματα και εκτός, στην κοινωνία. Και συνεχίζει να συντάσσεται με όλους εμάς που λέμε ότι, πέρα από την πολιτική, πέρα από τους διεθνείς συσχετισμούς και τις σκοπιμότητες, υπάρχει κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι σπουδαίο. Το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Μάνος Μαυροκουκουλάκης υπογράμμισε τα εξής: «Αγκαλιάζουμε σήμερα στην οικογένεια του Παναθηναϊκού πρόσφυγες και μετανάστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει από ξεριζωμούς και βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος του γένους μας έχει προσφυγικές καταβολές. Όσο για την πληθυσμιακή σύνθεση της πρωτεύουσας μας, της Αθήνας, δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι μετανάστες, κυρίως εσωτερικοί αλλά και από άλλες χώρες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσοι με εμάς. Και ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε, είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης. Η ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία μας, είναι ευθύνη όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου».
Και συμπλήρωσε ότι: «Παναθηναϊκός και Αθήνα είναι δύο έννοιες ταυτόσημες, οπότε η πορεία μας με το Δήμο Αθηναίων είναι μια διαδρομή συμπόρευσης, με κοινό όραμα και κοινές προσδοκίες. Ο Παναθηναϊκός έχει ιστορική ευθύνη, ως ένας μεγάλος σύλλογος με βαθιά προσφορά σε όλα τα επίπεδα στην υπεραιωνόβια ύπαρξή του, να πρωτοπορεί και να συμπράττει σε κάθε κοινωνική δράση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της κοινωνικής ισορροπίας.
Με χαρά μας καλωσορίσαμε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου «Σπύρος Λούης» τους συνανθρώπους μας και ευελπιστούμε σύντομα να τους έχουμε ξανά κοντά μας».
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες που έχουν σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο, την αξιοπρέπεια, την ισότητα και συμμετέχει συστηματικά σε κοινωνικές δράσεις που προάγουν το σεβασμό στο συνάνθρωπο. Οι αρχές και τα ιδανικά του συλλόγου, όπως διδάσκονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ακαδημίας του Παναθηναϊκού, υπογραμμίζουν τα ίσα δικαιώματα όλων και την αποφυγή οποιονδήποτε διακρίσεων. Η θέση του Παναθηναϊκού στην ελληνική κοινωνία, είναι μια θέση ευθύνης.
Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο (Μαιζώνος και Ψαρών) παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική, δυνατότητα αιτήσεων για κοινωνικές παροχές και υποστήριξη για διοικητικές διαδικασίες. Λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς, όπου ο πρόσφυγας και ο μετανάστης ενημερώνεται για τα κοινωνικά του δικαιώματα, υποστηρίζεται έμπρακτα και διασυνδέεται με δομές, υπηρεσίες και φορείς. Παράλληλα, υλοποιεί δωρεάν δράσεις που έχουν σκοπό την κοινωνική ένταξη, όπως μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθήματα πληροφορικής και εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής για ενήλικες.