Ένας νέος χώρος για την πρόληψη από τις εξαρτήσεις είναι από σήμερα ανοιχτός για τους δημότες της Αθήνας. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του 1ουδημοτικού διαμερίσματος «Παλλάς Αθηνά» εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, σε έναν ανακαινισμένο, σύγχρονο χώρο επί της οδού Βίκτωρος Ουγκώ 30, στο Μεταξουργείο.
Με τη δομή αυτή, τίθεται ουσιαστικά σε εφαρμογή το σχέδιο αποσυμφόρησης των επτά παραρτημάτων του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά-Υγεία» -που καλύπτει καθεμία από τις επτά δημοτικές κοινότητες- προκειμένου κάθε ένα από αυτά να λειτουργεί πλέον σε ανεξάρτητο χώρο (και όχι να συστεγάζεται με κάποιο άλλο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα), προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες κάθε ηλικίας.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ευχαρίστησε την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση για την άριστη συνεργασία με το Υπουργείο, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Κατερίνα Γκαγκάκη, την Φωτεινή Λεομπίλλα, Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αθηνά-Υγεία», καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, που όπως τόνισε «αποδεικνύουν έμπρακτα ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο ή χρώμα και ότι όλοι μαζί μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας πέρα και πάνω από κόμματα, παρατάξεις και ιδεολογίες». Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύ καλή συνεργασία που θεμελιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ μέσα από την καινοτόμα δομή «Ιονίς» η οποία, όπως επισήμανε «έχει ήδη πετύχει αποτελέσματα, καθώς πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν κερδίσει ξανά το δικαίωμα στη ζωή».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων προέβη στην ανακοίνωση μιας πρωτοβουλίας που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ και αφορά τη λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» στην Αθήνα. «Όλα αυτά όμως δε μπορούν να έχουν αποτέλεσμα εάν δε δουλέψουμε από κάτω προς τα πάνω και εάν δε χτυπήσουμε το πρόβλημα των εξαρτήσεων στη «ρίζα» τους», ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας: «Πρακτικά, αυτό σημαίνει πρόληψη. Όλοι οι γονείς, και ειδικά των εφήβων, μοιραζόμαστε τον ίδιο φόβο, την ίδια αγωνία. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στιγμές που οι οικογένειες από μόνες μας δε μπορούμε, χρειαζόμαστε στήριξη. Και εδώ, ο ρόλος του «Αθηνά-Υγεία» είναι εξαιρετικά σημαντικός, διότι ξεκινάει από τις ίδιες τις σχολικές κοινότητες. Ο στόχος που έχει τεθεί από το διοικητικό συμβούλιο -και τον στηρίζουμε όλοι μας- είναι κάθε δημοτικό διαμέρισμα να αποκτήσει επιτέλους μία τέτοια δομή».
Οι δράσεις του «Αθηνά-Υγεία»
Οι δράσεις του Κέντρου που απευθύνονται σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς αφορούν κυρίως σε προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας στη σχολική κοινότητα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση), στην έγκυρη ενημέρωση γύρω από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το AIDS, σε Προγράμματα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας σε παιδιά και εφήβους εκτός σχολείου, σε ειδικές παρεμβάσεις στους εργασιακούς χώρους, σε παρεμβάσεις στους δρόμους στις ομάδες υψηλού κινδύνου (street work), καθώς και στην εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων.
Τα αποτελέσματα
Μέσα στο 2020 υλοποιήθηκαν περισσότερες από 400 δράσεις και συνολικά ωφελήθηκαν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι (μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2021 οι αριθμοί αυτοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Τα σημεία στα οποία λειτουργούν σήμερα τα παραρτήματα του Κέντρου «Αθηνά-Υγεία»:
Τηλ. επικοινωνίας: 210 3835879
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», ιδρύθηκε το 1998 και έχει τη μορφή μη κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρείας. Εποπτεύεται διοικητικά από το Δ.Σ. (μέλη: Δήμος Αθηναίων, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΣ», Περιφέρεια Αττικής) και επιστημονικά από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, ψυχίατρους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, παιδαγωγούς), το οποίο ανάλογα με την ειδικότητα και την κατάρτιση συντονίζει τις δράσεις. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και οι υπηρεσίες διατίθενται δωρεάν.