Τα πρώτα πιστοποιητικά παρακολούθησης κύκλων μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πληροφορικής για ενηλίκους απένειμε το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων σε ειδική εκδήλωση. Συνολικά 60 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τα προγράμματα μεταξύ αυτών η Patima Namicheishvili και η Lorenca Cuno.
«Η κοινωνική συνοχή και η αρμονική συνύπαρξη μέσα στην πόλη αποτελούν προτεραιότητα του Δήμου από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, η γνώση της γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και να μπορούν να ζουν με αυτάρκεια ως κάτοικοι της πόλης τους», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας και συμπλήρωσε: «Ο ρόλος δομών των δήμων, όπως το ΚΕΜ, είναι σημαντικός για την κοινωνική συνοχή προκειμένου οι πολίτες τρίτων χωρών να έχουν συστηματική υποστήριξη και να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία».
«Η επιτυχία τους οφείλεται στη διάθεση και δέσμευση για μόρφωση και κατάρτιση, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας για να καταστεί δυνατή η συνύπαρξη και η αλληλοκατανόηση», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
Η Patima Namicheishvili ολοκλήρωσε τον κύκλο μαθημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης των βασικών δεξιοτήτων χειρισμού Η/Υ (Windows, Word, Excel και Internet) στο ΚΕΜ. «Πριν από 8 χρόνια έφυγα από τη Γεωργία με χαμένα όνειρα, εντελώς απελπισμένη. Έφυγα και άφησα πίσω την οικογένειά μου, τις σπουδές μου, όλα όσα είχα αποκτήσει στην ζωή μου. Ήρθα μόνη και με μια τσάντα στο χέρι. Ήρθα να ξεκινήσω από την αρχή», εξιστορεί, «Είμαι πολύ τυχερή και χαρούμενη που βρέθηκα ανάμεσα σας. Εκτός από τη γνώση που απέκτησα στην πληροφορική με μεγάλη προσπάθεια από την αγαπημένη μου καθηγήτρια, κέρδισα πάλι πίστη στον εαυτό μου πως μπορώ να καταφέρω αυτό που πραγματικά θέλω. Ευχαριστώ την ομάδα του Δήμου Αθηναίων για τα χαμόγελα, την αγάπη και την ελπίδα που μου δώσατε. Αξέχαστη εμπειρία».
Η Lorenca Cuno έχει έρθει από 6 ετών από την Αλβανία: «Έχω αρχίσει από την πρώτη δημοτικού. Η κάθε σχολή μου έχει αφήσει και μια γλυκιά εμπειρία εδώ στην Ελλάδα. Σπουδάζω νομική αυτή τη στιγμή και κάνω την πρακτική μου σε ένα δικηγορικό γραφείο. Όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν 100% αυτό που ήθελα γιατί δεν ήξερα να χειριστώ τον υπολογιστή που είναι απαραίτητο για ένα γραφείο. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω αίτηση στο ΚΕΜ και έτσι μπήκα στη διαδικασία του να γνωρίσω και άλλα παιδιά από άλλα κράτη, αλλά και για να μάθω να χειρίζομαι σωστά τον υπολογιστή». Συγκινημένη θυμάται την εμπειρία των μαθημάτων στο ΚΕΜ: «Η εμπειρία μου μέσα σε αυτό το ‘σχολείο’ ήταν πολύ διαφορετική από τα άλλα σχολεία που έχω περάσει και από θέμα ατμόσφαιρας και μάθησης και από θέμα δασκάλας. Φέρνω στο μυαλό μου αυτές τις στιγμές και δακρύζω. Υπήρχε ομαδικό πνεύμα, ενώ η δασκάλα μας έκανε να καταλάβουμε ακόμα και το πιο μικρό πράγμα με χαμόγελο. Αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο στο Δήμο Αθηναίων που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και έκανε σωστή επιλογή δασκάλων».
Και οι καθηγητές του ΚΕΜ από την πλευρά τους είναι περήφανοι για την πρόοδο των μαθητών. «Ενθαρρύναμε τους μαθητές να πιστέψουν στον εαυτό τους, να μάθουν τη γλώσσα και να συμμετέχουν στο γίγνεσθαι του τόπου. Από την άλλη, οι ίδιοι μετέδωσαν στοιχεία του δικού τους τόπου σε ένα ευρύτερο κοινό, θέτοντας έτσι σε πρώτο πλάνο αξίες όπως ο σεβασμός και η αποδοχή, συστατικά απαραίτητα για μια διαπολιτισμική κοινωνία», δήλωσε ο κ.Νίκος Ρουμπής, καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο ΚΕΜ.
Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι στο τελευταίο μάθημα των ελληνικών οι μαθητές παρουσίασαν τις χώρες τους και στοιχεία από αυτές μέσω των δικών τους αφηγήσεων.
Oι ενδιαφερόμενοι για τα μαθήματα, αρχάριοι και προχωρημένοι, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αγγλικής γλώσσας και πληροφορικής στο ΚΕΜ (Μαιζώνος 45 και Ψαρών, Μεταξουργείο, ισόγειο, 9:00 – 13:00).
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους ενισχύουν το έργο του ΚΕΜ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στηρίζει τις δράσεις του ΚΕΜ με την παροχή τεχνογνωσίας, υποστηρικτικών υπηρεσιών και υλικοτεχνικής υποδομής. Στους μαθητές πληροφορικής χορηγήθηκε η άδεια χρήσης του testware (www.testware.gr), πιστοποιημένου λογισμικού προετοιμασίας εξετάσεων δεξιοτήτων πληροφορικής. Τέλος, η UNICEF παρείχε εκπαιδευτικό υλικό για τα μαθήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΚΕΜ, μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] (υπόψη Αθηνάς Βρακατσέλη, Υπεύθυνης Δημοσιότητας ΚΕΜ).