15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025 18:03

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην 10η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης:

Σταθμός μετρό «Αλεξάνδρας»
Ο σταθμός «Αλεξάνδρας» αποτελεί ακόμα μία περίπτωση όπου οι εργασίες κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό γίνονται με απουσία μέριμνας για τον περιορισμό της επιβάρυνσης στην καθημερινότητα των κατοίκων. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, οι κάτοικοι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας βρίσκονται αντιμέτωποι με παρεμβάσεις που καθιστούν την περιοχή τους μη προσβάσιμη, ιδιαίτερα για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Πεζοδρόμια καταργούνται, χωρίς πρόνοια για την ασφαλή πρόσβαση στις εισόδους των κατοικιών. Ράμπες και θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ καταργούνται, χωρίς να εξασφαλίζονται εναλλακτικές λύσεις για όσους πλήττονται. Το στένεμα της λεωφόρου και η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας για τους πεζούς, ενώ και η πρόσβαση ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην προβληματική υλοποίηση του έργου από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και στην αποτυχία του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρεία και στον Δήμο Αθηναίων να πετύχει τους στόχους του. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που προβλέπει το Μνημόνιο, περιλαμβάνονται η εφαρμογή κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με ενημέρωση των πολιτών, ο χωρικός και χρονικός περιορισμός των καταλαμβανόμενων χώρων, καθώς και η ελαχιστοποίηση της προκαλούμενης όχλησης. Ενημερώθηκαν ποτέ οι κάτοικοι της περιοχής για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους; Έχει γίνει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και για την κινητικότητα των ατόμων με αναπηρία; Έχει γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για τις παρεμβάσεις στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που θα επηρεάσουν για χρόνια τις ζωές των κατοίκων; Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που της επιμερίζει το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και να παρέμβει για την άμβλυνση των επιπτώσεων των εργασιών στις ζωές των κατοίκων.

Οικόπεδο στη Λάμψα
Την προηγούμενη Κυριακή, κάτοικοι και φορείς πολιτών συμμετείχαν σε εκδήλωση για το οικόπεδο της ΔΕΗ στην οδό Λάμψα, μια υπόθεση που δυστυχώς χρονίζει και που έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για χώρο περίπου 8,7 στρεμμάτων, χαρακτηρισμένο για χρήσεις εκπαίδευσης και κοινόχρηστο πράσινο. Το μεν τμήμα που αφορά την εκπαίδευση έχει απαλλοτριωθεί, αλλά η ανέγερση του νέου διδακτηρίου του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Αθηνών) δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, παρατείνοντας μια απαράδεκτη έλλειψη του Δήμου μας. Το δε τμήμα 2,7 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί πράσινο δεν έχει καν αποκτηθεί από το Δήμο. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να επιταχύνει τις ενέργειές της και να ασκηθεί πίεση προς τη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να υπάρξει εξωδικαστικός διακανονισμός της τιμής για την εξαγορά του χώρου.

Εριουργία
Το θέμα της Εριουργίας το έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με άξονα τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος για να αποκτήσει τον χώρο και να τον μετατρέψει σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των απανωτών επικίνδυνων πυρκαγιών στα διατηρητέα κτίρια, εντός του αστικού ιστού. Σύμφωνα και με όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, είναι απαραίτητο να τεθούν προ των ευθυνών τους οι ιδιοκτήτες του χώρου και να γίνει άμεσα ενέργειες για τον καθαρισμό και την αποτελεσματική φύλαξή του. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε ενέργειες για την απόκτηση του χώρου από τον Δήμο Αθηναίων, είτε μέσω διαδικασιών απαλλοτρίωσης, είτε διεκδικώντας την παραχώρηση του ακινήτου, χωρίς αντίτιμο, από το Υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή αν έχει σταλεί κάποια σχετική επιστολή στο Υπουργείο και ποιο ήταν το περιεχόμενό της.

Βότρυς
Η 4η και η 5η Δημοτική Κοινότητα έχουν μεγάλες ελλείψεις σε κοινόχρηστους χώρους, την ίδια στιγμή που στις περιοχές τους υπάρχουν σημαντικοί αναξιοποίητοι χώροι που συνδυάζουν ελεύθερες εκτάσεις και σημαντικά διατηρητέα μνημεία. Πέρα από την Εριουργία και τον ΒΙΟΠΑ Προμπονά που είναι υπό απειλή, υπάρχει και η περίπτωση του Βότρυς που συχνά έχουμε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο χώρος του Βότρυς δυστυχώς επί δεκαετίες ρημάζει, ενώ είναι χαρακτηρισμένος για εκπαίδευση και πράσινο και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δημόσιο πυρήνα για την περιοχή, καθώς και να συνδεθεί και με το χώρο του πρώην εργοστασίου Κοροπούλη. Κάποιες ενέργειες, όπως για την κατασκευή του πεζοδρομίου της Αυλώνος και τη διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της οδού Γράμμου, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Ζητήσαμε ενημέρωση για τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής.

Λόφος Στρέφη
Με πρόσχημα τα πρόσφατα επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων, ακούστηκαν φωνές που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την κατάσταση του λόφου του Στρέφη τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά αμφισβητούν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο λόφος του Στρέφη είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο αστυνομικών δυνάμεων που προστάτευαν τις εργασίες της κτηματομεσιτικής εταιρείας Prodea Investments, στην οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε παραδώσει την τύχη του λόφου. Η πρόσβαση στο λόφο ήταν τότε περιορισμένη και τα επεισόδια τραμπουκισμού πολιτών που τον επισκέπτονταν τακτικά. Παράλληλα, τίποτα δεν είχε γίνει στα ουσιαστικά θέματα του λόφου, με τα πρανή να κινδυνεύουν με κατάρρευση και τους γύρω δρόμους να πλημμυρίζουν με λάσπη από το λόφο σε κάθε βροχή.
Με ένα ακόμα καλοκαίρι υψηλών θερμοκρασιών μπροστά μας, η δημοτική αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει για την καλή κατάσταση και την επέκταση των κοινόχρηστων χώρων και των επιλογών που είναι διαθέσιμες για την αναψυχή των Αθηναίων. Ο λόφος του Στρέφη είναι κρίσιμος για την ποιότητα ζωής στην περιοχή του κέντρου. Ο λόφος δεν έχει ανάγκη από ιδιώτες «σωτήρες», αλλά από συστηματική φροντίδα, φωτισμό και ήπιες παρεμβάσεις αποκατάστασης της βλάστησης, των εδαφών και των φθορών σε υποδομές – παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του λόφου, ώστε να είναι ο ελεύθερα προσβάσιμος χώρος αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής που έχει ανάγκη η γειτονιά.

Παιδικοί σταθμοί στα Εξάρχεια
Ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθηναίων έχει στείλει επιστολή, σχετικά με το σοβαρό θέμα της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών στην περιοχή των Εξαρχείων. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, αναμένεται να υπάρξει σοβαρή αδυναμία κάλυψης των αναγκών για τη νέα σχολική χρονιά 2025–26, με αποτέλεσμα δεκάδες νήπια να μένουν εκτός.
Ο σύλλογος ζητά σαφείς απαντήσεις για τα σχέδια που υπάρχουν για τους σταθμούς στα Εξάρχεια. Ζητήσαμε κι εμείς ενημέρωση για τις ενέργειες που θα αναληφθούν, ώστε να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι για τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών παιδικών σταθμών, ώστε κανένα παιδί να μην μένει ακάλυπτο.

Παιδική χαρά Τράιμπερ
Οι γειτονιές της περιοχής Αγίου Παύλου – Σταθμού Λαρίσης αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη σε παιδικές χαρές, όπως ενημερώνει με επιστολή του ο τοπικός Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος. Οι κάτοικοι ζητούν την συντήρηση, την ασφαλή λειτουργία και αν είναι δυνατό την επέκταση της παιδικής χαράς της πλατείας Τράιμπερ, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες τους. Έχουν επίσης καταθέσει πρόταση για δημιουργία νέας παιδικής χαράς σε άλλον χώρο της περιοχής, όπως στο πάρκο του Σταθμού Λαρίσης. Είναι αυτονόητο ότι θέματα ασφάλειας των παιδιών πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μεριμνήσει και ρωτήσαμε αν υπάρχει προγραμματισμός και εναλλακτικές λύσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής σε τέτοιους χώρους.

Κινηματογράφος «Άστρον»
Μετά από μακρόχρονη διεκδίκηση, η ιστορική κινηματογραφική αίθουσα «Άστρον» χαρακτηρίστηκε το 2017 ως μνημείο και γλίτωσε την κατεδάφιση. Ο Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων είχε μάλιστα καταθέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση, για την ανάπτυξη ενός πόλου πολιτισμού που θα περιλαμβάνει το «Άστρον» και τον παρακείμενο, επίσης προστατευόμενο, θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς». Η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση (752/27.4.2009) να ενεργήσει ο Δήμος για να αποκτήσει το «Άστρον», ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως δημοτικός κινηματογράφος και χώρος εκδηλώσεων, συγκροτώντας έναν πυρήνα πολιτισμού μαζί με το «Ελληνίς». Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της. Είναι σημαντικό αυτή η υπόθεση που έχει μείνει ανενεργή για χρόνια να μπει σε φάση υλοποίησης, με συγκεκριμένες ενέργειες.

Κεραίες Κωνσταντινουπόλεως
Το ζήτημα του συμπλέγματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο στην Κωνσταντινουπόλεως 251 είχε έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από κινητοποίηση κατοίκων και σχολείων της περιοχής. Υπήρξε τότε ομόφωνη απόφαση να εξετάσει ο Δήμος Αθηναίων τις νομικές δυνατότητες και να στηρίξει τον δικαστικό αγώνα των κατοίκων. Ζητήσαμε ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης και αν η νομική υπηρεσία εξέτασε το θέμα. Οι κάτοικοι ζητούν να εγκριθεί Πράξη Πρόσθετης Παρέμβασης του Δήμου για τα ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν στις 6/5/2025. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να υλοποιηθεί και οι κάτοικοι να στηριχθούν έμπρακτα.

Πείτε Κάτι

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send