14 ΜΑΪ́ΟΥ 2024 15:27

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις στην 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Τα ζητήματα του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή και η ανάγκη ενεργοποίησης του Δήμου Αθηναίων.

Τέλη του προηγούμενου μήνα έγινε κινητοποίηση κατοίκων των γύρω περιοχών για την κατάσταση στο Πάρκο Γουδή. Το Γουδή είναι ένας από τους πολύτιμους χώρους που μπορούν να διαμορφωθούν σε μητροπολιτικά πάρκα με ευεργετικά αποτελέσματα για την πόλη. Αυτή η σημασία έχει διαχρονικά αναγνωριστεί, ενώ από το 2011 είχαμε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 187/Δ/2011) με στόχο την προστασία και δημιουργία ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου. Δυστυχώς, όχι μόνο η κατάσταση δεν είναι καλή τα τελευταία χρόνια, αλλά κινούμαστε αντίθετα από τους παραπάνω στόχους και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της πόλης: Κατακερματισμός, ατελείωτες περιφράξεις, νέες χρήσεις διασκέδασης σε αμφίβολης νομιμότητας εγκαταστάσεις, ασύμβατες χρήσεις και ο πυρήνας του πάρκου να έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο πάρκινγκ για όλα τα παραπάνω.

Οι κάτοικοι δικαίως διαμαρτύρονται και παρότι είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο Δήμος πρέπει να αναλάβει δράση και να διεκδικήσει τη μέγιστη προστασία του Πάρκου. Το νέο ΠΔ σε καμία περίπτωση να μην είναι περισσότερο ελαστικό νομιμοποιώντας την σημερινή χαοτική κατάσταση. Ο Δήμος να κινηθεί με κάθε τρόπο για τη διασφάλιση της νομιμότητας, για τον έλεγχο των χρήσεων, για την απομάκρυνση περιφράξεων που εμποδίζουν την εναιία λειτουργία, για την απομάκρυνση των ΙΧ από τον πυρήνα του Πάρκου. Να λάβει πρωτοβουλίες για να συσταθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος φορέας διαχείρισης για την προστασία, την ανάδειξη και την απόδοσή του στους κατοίκους.

Διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών εγκαταστάσεων της Columbia.
Είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, δεν καταγράφηκε κανένα θετικό βήμα. Με τα ΦΕΚ 443/Β/11-04-2006 και 449/ΑΑΠ/15-10-2008 μέρος του συγκροτήματος χαρακτηρίστηκε ως μνημείο του νεώτερου πολιτισμού, ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία ανέλαβε υποχρεώσεις για τη δημιουργία Μουσείου. Έκτοτε παρατηρείται αδράνεια και από την εταιρεία και από το Υπουργείο Πολιτισμού με αποτέλεσμα ο χώρος να ρημάζει. Ο ρόλος του Δήμου είναι κομβικός: οφείλει να πιέσει για την εφαρμογή όσων προβλέπονται στο ΦΕΚ και να ζητήσει να συσταθεί φορέας, για την δημιουργία και διαχείριση Δημόσιου Μουσείου Ελληνικής Δισκογραφίας και για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ώστε να μην καταρρεύσουν. Αντίστοιχα ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με πράσινο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Αιτήματα κατοίκων των περιοχών Αγίου Ελευθερίου και Ζωοδόχου Πηγής Πατησίων για παρεμβάσεις και επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Επισημάναμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και τις ανάγκες για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην έξοδο της οδού Αυλώνος στον κόμβο των Τριών Γεφυρών, και στην έξοδο του κόμβου της Κάλβου από την Εθνική Οδό προς Αγίους Αναργύρους και Άνω Πατήσια – Γαλάτσι. Τα παραπάνω θέματα αφορούν την καθημερινότητα των γειτονιών της περιοχής, οι οποίες επιβαρρύνονται από την διερχόμενη κίνηση και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολοκληρωμένο τρόπο άμεσα. Αντίστοιχα πρέπει να εξεταστεί και η πρόταση για διατήρηση του πεζόδρομου στην οδό Κουρτίδου που ζητούν οι κάτοικοι.

Τα ζητήματα των κάδων και της καθαριότητας στις γειτονιές.
Η χωροθέτηση των κάδων απορριμάτων είναι ένα θέμα καθημερινότητας και σωστής λειτουργίας της πόλης. Με αφορμή ενημερώσεις κατοίκων από την περιοχή Κάτω Πατησίων επισημάναμε τη σημασία να λαμβάνονται υπόψη τοπικές ανάγκες, όπως η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης για άτομα με προβλήματα κινητικότητας.

Επιστολή κατοίκων για διαμόρφωση ελεύθερου χώρου επί της οδού Ισαίου στο Παγκράτι.
Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε θέσει το αίτημα κατοίκων του Παγκρατίου για την διαμόρφωση ελεύθερου χώρου σε αδόμητο οικόπεδο στην οδό Ισαίου. Η απάντηση της αρμόδιας αντιδημάρχου ήταν ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα περίπτωση, την οποία ο δήμος έχει υπόψη και επεξεργάζεται. Δεδομένου οτι οι κάτοικοι επανήλθαν με νέα επιστολή, επισημάναμε την ανάγκη ενημέρωσης, αλλά και εμπλοκής τους με διαβούλευση και συζήτηση για τα ειδικότερα θέματα μιας ενδεχόμενης παρέμβασης στο χώρο.