10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 10:26

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 31η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη σημερινή 31η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

Επέτειος Απελευθέρωσης

Στις 12 Οκτωβρίου θα τιμήσουμε την 80η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή. Επαναφέραμε το πάγιο αίτημα της Ανοιχτής Πόλης για ίδρυση Μουσείου Αντιφασιστικού Αγώνα στην πόλη μας, η οποία έχει βαριά ιστορία δημοκρατικών αγώνων, και προτείναμε να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος – Λάκης Σάντας».

Διαβούλευση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Αθηναίων. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς η Αθήνα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: το περιβαλλοντικό, το στεγαστικό, την αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, την ανεξέλεγκτη στροφή στην τουριστικοποίηση, την υποβάθμιση των κοινωνικών υποδομών. Μετά από τέσσερις δεκαετίες συγκροτείται ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα συνοδεύει την πόλη για πολλά χρόνια και είναι σημαντικό να συζητήσουμε το περιεχόμενό του.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο δημόσιες συζητήσεις: τον Ιούλιο και πιο πρόσφατα τον Σεπτέμβρη. Δυστυχώς, ο χρόνος και η δημοσιότητα που δόθηκε στη διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης είναι εντελώς αναντίστοιχα της σημασίας του νέου σχεδίου. Σε μια διαδικασία που έχει οριστεί από το ΥΠΕΝ, η σχετική πλατφόρμα άνοιξε για τον ελάχιστο χρόνο των 5 ημερών που δεν επιτρέπει ούτε την μελέτη από τους δημότες, ούτε τη δημόσια συζήτηση. Δεδομένης και της ελλιπούς δημοσιότητας, ήταν μια καθαρά προσχηματική και όχι ουσιαστική δυνατότητα, όπως αποδείχτηκε και από τα ελάχιστα σχόλια που κατατέθηκαν.

Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε τις επισημάνσεις και τις προτάσεις της σε αυτό το δημόσιο στάδιο της διαδικασίας. Πρέπει όμως να δοθεί αυτή η πραγματική δυνατότητα σε φορείς, στους κατοίκους και τις συλλογικότητές τους. Προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναληφθούν ενέργειες, ώστε να δοθεί ουσιαστική παράταση και επαρκής δημοσιότητα στη διαδικασία ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Μισθολογικές ωριμάνσεις εργαζομένων ΙΔΟΧ

Ζητήσαμε τη θετική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα της αναγνώρισης υπηρεσίας και χορήγησης μισθολογικών κλιμακίων σε εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου που τελούν σε καθεστώς προσωρινής δικαστικής προστασίας (προσωρινής διαταγής ή ασφαλιστικών μέτρων), σε συμφωνία και με τις προβλέψεις του ν. 4354/2015. Η άδικη παράκαμψη του νομικού πλαισίου στην περίπτωσή τους εγκαθιστά σχέσεις ανισοτιμίας ανάμεσα στο προσωπικό του Δήμου Αθηναίων, και αυτές αποτελούν συνθήκη που τελικά πλήττει, πέρα από την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες.

Κρατητήρια ΕΛ.ΑΣ.

Διαμαρτυρηθήκαμε για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στα αστυνομικά τμήματα της πόλης, οι οποίες οδήγησαν σε δύο θανάτους κρατουμένων, κάτω από συνθήκες ακόμα αδιευκρίνιστες, μόνο στο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ίχνος ρατσιστικών πρακτικών, οι οποίες υπονομεύουν τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, και να αποτελέσει κάποτε παράγοντα ασφάλειας και όχι φόβου στην πόλη. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, στα πλαίσια και της συνεργασίας που διατηρεί ο Δήμος Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία.

Τεχνολογικά εργαλεία για τους νέους δημότες

Επισημάναμε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην περαιτέρω ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των νέων και που θα επιτρέψουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες να αναπτύξουν στενότερες και αμφίδρομες σχέσεις μαζί τους. Συγκεκριμένα προτείναμε τη διεξαγωγή hackathons υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, σε χώρους που υπάρχουν στην πόλη και που προσφέρονται για ανάλογες δραστηριότητες (όπως, για παράδειγμα, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης). Η θεματολογία μπορεί να σχετίζεται με θέματα αιχμής, όπως η διαμόρφωση μιας πράσινης και προσβάσιμης πόλης, και οι νέοι δημότες (μέχρι 35 ετών) θα πρέπει να μελετήσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν στα πλαίσια της εκάστοτε θεματολογίας και να προτείνουν, ανά ομάδες, λύσεις και τρόπους υλοποίησης αυτών μέσω της τεχνολογίας.

Κονίστρα

Ζητήσαμε ενημέρωση για τις παρεμβάσεις που εκκρεμούν στο χώρο της Κονίστρας στα Πετράλωνα, ο οποίος, μετά από χρόνια αγώνων των κατοίκων, έχει αποδοθεί από το 2019 στο Δήμο Αθηναίων και τους κατοίκους. Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει ακόμα στην Κονίστρα να αποτελεί έναν ασφαλή χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Ζητήσαμε την επίσπευση των παρεμβάσεων στο πράσινο, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στην εκεί παιδική χαρά.

Συζήτηση για τα σχολεία

Υποστηρίξαμε το αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής για ένταξη στην ημερήσια διάταξη επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου των σοβαρών προβλημάτων υποδομών στα σχολεία της πόλης, τόσο σε σχέση με χρόνιες εκκρεμότητες, όπως η στέγαση της Προσχολικής Αγωγής, της Ειδικής Εκπαίδευσης και του Καλλιτεχνικού Σχολείου, όσο και σε σχέση με επείγουσες ανάγκες παρεμβάσεων και με ελλείψεις που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών.

Καταφύγιο Ζώων

Ζητήσαμε επίσης τη συζήτηση, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, των σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν σχετικά με το καταφύγιο αδέσποτων ζώων «Σωκράτης». Το καταφύγιο βρίσκεται σε μια περιοχή όπου εξελίσσεται η Διπλή Ανάπλαση και λειτουργεί με πενιχρή κτηνιατρική υποστήριξη και χωρίς άδεια, με παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα έχουν προκύψει σημαντικά εργασιακά ζητήματα, με εργαζόμενους σε καθεστώς αβεβαιότητας, χωρίς σύμβαση και απλήρωτους. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει με σοβαρότητα το σχεδιασμό του για ένα σύγχρονο καταφύγιο που θα εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρέπειας για τα φιλοξενούμενα ζώα και που θα σέβεται όσους εργάζονται σε αυτό.