19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 10:25

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 41η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην 41η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:

Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων είναι μεγάλο και αφορά την πολιτική του Δήμου συνολικά. Δυστυχώς επί πολλά χρόνια έχει διαμορφωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση, με τις απαλλοτριώσεις να χάνονται, σαν να μην είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Αθήνας να αυξήσει ελεύθερους χώρους και πράσινο. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που θέσαμε στη συζήτηση για το νέο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.

Ζητήσαμε συγκεκριμένη ενημέρωση για τον προγραμματισμό του Δήμου για χώρους που έχουν μεν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν αλλά παραμένουν αναξιοποίητοι: (1) Λαχανόκηποι στην Ακαδημία Πλάτωνος, απαλλοτριωμένος χώρος από το 2018 και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου στις 27/3/23 για αποβολή του χρήστη του χώρου. (2) Λιοσίων 301Β έως 307, οικόπεδα απαλλοτριωμένα από το 2018. (3) Οικόπεδο Αντιγόνης και Κρέοντος, απαλλοτριωμένος με κατάθεση στις 7/7/23 στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Θέσαμε ακόμα ζητήματα που χρονίζουν, όπως το οικόπεδο της ΔΕΗ στη Λάμψα και το οικόπεδο “Ριζόπουλου”, ενώ ζητήσαμε ενημέρωση για χώρους, όπου δυστυχώς χάθηκε η απαλλοτρίωση και είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες, όπως το πρώην ΚΤΕΛ Λιοσίων και το Ο.Τ.42 στην Ελληνορώσων.

Ζητήσαμε συνολικά να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, δεδομένου οτι οι προθεσμίες τρέχουν και δεύτερες επανεπιβολές δεν γίνονται πλέον, με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης.

Στηρίξαμε το αίτημα που απηύθυνε με επιστολή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, για την ανέγερση του 12ου Λυκείου σε προβλεπόμενη έκταση, στο Οικοδομικό Τετράγωνο Πειραιώς – Αιγηιδών – Αλκμήνης – Δαιδαλιδών. Ζητήσαμε να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες, σύμφωνα και με τις παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για αυτή την περίπτωση αλλά και για άλλες σε ήδη χαρακτηρισμένους χώρους της 3ης ΔΚ.

Οι δημοτικοί χώροι άθλησης είναι ένα ακόμα σημαντικό έλλειμμα του Δήμου. Είναι ένα θέμα που επί χρόνια δεν αντιμετωπίζεται συνολικά και είναι δεδομένη η ανάγκη για μια νέα πολιτική, με χώρους και προγράμματα άθλησης και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της αθλητικής υποδομής έχουμε καταθέσει και στο Πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης.

Αναφερθήκαμε ειδικότερα στο παράδειγμα έλλειψης κλειστού γυμναστηρίου στην 4η ΔΚ και ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χώρων, όπως αυτός δίπλα στο κολυμβητήριο ή απέναντι από το πάρκο Βρεττού.

Ακόμα πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η έλλειψη, εδώ και χρόνια, Δημοτικού Γυμναστηρίου στην 3η ΔΚ. Ο χώρος που νοικιαζόταν παλαιότερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο και η προσωρινή λύση στο Ρουφ έχει πολλά προβλήματα. Ζητήσαμε να προχωρήσει ο Δήμος στη δημιουργία μόνιμου δημοτικού γυμναστηρίου στις εγκαταστάσεις του Σεράφειου. Είναι ενδεικτικό των λαθών του παρελθόντος οτι έγινε μια μεγάλη επένδυση σε αθλητικό συγκρότημα αλλά δεν προβλέφθηκε καν ένας χώρος δημοτικού γυμναστηρίου, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναζητά, ανεπιτυχώς, χώρους στην αγορά για ενοικίαση.

Για το θέμα της πλατείας Εξαρχείων και της παράνομης επέκτασης του εργοταξίου εκεί, είχαμε και τρίτη απόφαση δικαστηρίου που δικαιώνει τους κατοίκους και όσους λέμε ότι δεν μπορεί ένα έργο να προχωρά σε βάρος των στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας της πόλης. Σε προηγούμενη συνεδρίαση λογοδοσίας, είχαμε θέσει το ζήτημα και επισημαίναμε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει ρόλο, εφόσον αφορά τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων και την ασφάλεια των δημοτών. Βάσει των δικαστικών αποφάσεων, η περίφραξη στη Θεμιστοκλέους πρέπει να μετακινηθεί για να απελευθερωθεί δίοδος για οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Και αφού η Ελληνικό Μετρό και ο εργολάβος αρνούνται μέχρι σήμερα να εφαρμόσουν τα νόμιμα, φαίνεται ότι το βάρος της εκτέλεσης της απόφασης θα πέσει στους δημότες που κινήθηκαν δικαστικά. Ζητήσαμε ο Δήμος να συνδράμει έμπρακτα στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της νομιμότητας στην περιοχή.

Για τις συνθήκες εκμετάλλευσης του Πεδίου του Άρεως, είναι γνωστό οτι η διαχείριση είναι στην Περιφέρεια. Οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι περιοδικές εκθέσεις είναι θεμιτές, πρέπει όμως να υπάρχει σεβασμός στην καθημερινή χρήση του χώρου από περιοίκους και στο φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Αυτές τις μέρες και στο πλαίσιο χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, μοιάζει σαν όλο το πάρκο να έχει παραχωρηθεί σε εταιρεία χορηγό των εκδηλώσεων. Πέρα από το τεράστιο περίπτερο της εταιρείας που λειτουργεί ως κεντρική είσοδος του πάρκου, σε μεγάλο μήκος του αυτό έχει περιφραχθεί με διαφημιστικές πινακίδες που αποκλείουν την οπτική επαφή των κατοίκων με το πράσινο, ενώ δυσχεραίνεται η πρόσβαση και από τις άλλες εισόδους. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να επιλαμβάνεται, στο βαθμό τουλάχιστον που η κατάσταση αφορά τις γειτονιές και τους κοινόχρηστους χώρους πέριξ του πάρκου.

Συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες για τα κοντέινερ-σπιτάκια ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία και σε γειτονιές της πόλης. Η εικόνα σε εμβληματικούς χώρους όπως η Τοσίτσα και η είσοδος του Πεδίου Άρεως είναι απαράδεκτη. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη από την αρχή της ιστορία, η χρήση τους από τους κατοίκους είναι αμφίβολη και χωροθετικά πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις που να μην επιβαρύνουν την πόλη. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να εξετάσει εναλλακτικές για τις περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα στην πόλη.

Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με την άρνηση του ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) να παραλάβει και να εισάγει στον χώρο του ζώα που αφαιρέθηκαν κατόπιν εισαγγελικής εντολής, όπως αναφέρεται σε επιστολή της εθελοντικής ομάδας Emptythecages_Athens. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί σχετικά, καθώς και να φέρει τα ζητήματα των αδέσποτων ζώων σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επαρκέστερη συζήτησή τους.

Επαναφέραμε το θέμα της στεγαστικής κρίσης στο Δήμο. Τα πρόσφατα περιστατικά με οικογένειες να απειλούνται να βρεθούν στο δρόμο με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους δεν τιμούν την πόλη μας, ιδιαίτερα όταν διανύουμε περίοδο όξυνσης της στεγαστικής κρίσης. Ζητήσαμε ο Δήμος να έχει λόγο και να πιέσει στην κατεύθυνση της προστασίας των ευάλωτων κατοίκων της πόλης. Παράλληλα πρέπει να γίνουν τα πρώτα βήματα για μια δημοτική πολιτική στέγασης, όπως με συγκεκριμένο τρόπο έχουμε προτείνει στο Πρόγραμμά μας.