Κλείνει ο κύκλος επιμορφωτικών διαλέξεων με θέμα Ιστορία και Λογοτεχνία. Μια σχέση αμφίθυμη και συμπληρωματική. Η σχέση του βιβλίου με τις τέχνες, της λογοτεχνίας με την ιστορία και τις επιστήμες, του μύθου με τη φαντασία αλλά και την πραγματικότητα, του δημιουργού με το έργο του και το κοινό του, είναι θέματα που η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων ανέδειξε εντάσσοντας τις αντίστοιχες εκδηλώσεις στις μεγάλες θεματικές του προγράμματός της.
Τι έξι εκδηλώσεις με δύο εισηγήσεις μία ιστορική και μία φιλολογική συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης.
Η τελευταία με θέμα «Η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή: αντίσταση και πολιτική λειτουργία» πραγματοποιείται την Πέμπτη 11 Απριλίου τις ώρες 18.00-20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»
Παρουσιάζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός, υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη
Η μεταφορά της ελληνικής πολιτικής ζωής στην Μέση Ανατολή λόγω της κατοχής στην Ελλάδα, σήμαινε την συνέχιση και την εξέλιξη του πολιτικού πλαισίου εκτός των συνθηκών του εθνικού εδάφους. Η δυναμική εμφάνιση της Αριστεράς στο εσωτερικό του στρατού και στο εσωτερικό της ελληνικής παροικία μας δίνει την ερευνητική δυνατότητα να μελετήσουμε συνολικά την ελληνική περίοδο 1941-1944, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο σχετικά με τις συγκρούσεις, τις συμμαχίες και τα αποτελέσματα της περιόδου.
Εμμανουέλλα Κάντζια, Διδάκτωρ συγκριτικής φιλολογίας
Γλώσσες στις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα
Στην τριλογία του Στρατή Τσίρκα Ακυβέρνητες πολιτείες (1961-1965) παρουσιάζεται ο αντιφασιστικός αγώνας των Ελλήνων στη Μέση Ανατολή (Ιερουσαλήμ, Κάιρο, Αλεξάνδρεια) κατά τα κρίσιμα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1942-1944). Η πολυφωνικότητα και η πολυγλωσσία του έργου, που τονίζονται μέσα από το κεντρικό σύμβολο της Βαβέλ, συμβάλλουν στη ρεαλιστική αναπαράσταση της ιστορικής πραγματικότητας και την ανάδειξη των πολιτικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα όμως ο Τσίρκας μοιάζει να οραματίζεται μια νέα γλώσσα, μυθιστορηματική -μια γλώσσα καθολική που κρύβεται (ή και πραγματώνεται) στη μετάφραση.
Όλες οι διαλέξεις υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες στην πλατφόρμα www.blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).