02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024 10:27

Στο πλευρό των κατοίκων που υπερασπίζονται το κοινό αγαθό του Λόφου Φιλοπάππου

Ο λόφος Φιλοπάππου αντιμετώπισε στο παρελθόν την άμεση απειλή της μετατροπής του από ελεύθερο χώρο πρασίνου σε περιφραγμένη έκταση περιορισμένης πρόσβασης. Επικαλούμενο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον του χώρου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κάνει από το 2001 επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να περιφράξει τον λόφο και να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτόν. Χρειάστηκαν οι επίμονοι αγώνες των κατοίκων για να ακυρωθούν τα σχέδια αποκλεισμού του λόφου, αγώνες που δικαιώθηκαν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015, η οποία αναγνώριζε τον διττό χαρακτήρα του λόφου ως αρχαιολογικού αλλά και χώρου αναψυχής και περιπάτου. Μια απόφαση που αποτυπώνει την πραγματικότητα και την σημασία του λόφου, ο οποίος είχε πάντα ζωντανή σχέση με τις γύρω γειτονιές και την πόλη. Το Υπουργείο Πολιτισμού συνέχισε ωστόσο ανεπιτυχώς τις απόπειρες να αποκλείσει τμήματα του λόφου, συναντώντας τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων τους.

Παράλληλα, υπάρχει το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης και της φροντίδας του χώρου. Η Ανοιχτή Πόλη, όπως και οι κάτοικοι, άσκησαν έντονη κριτική στην Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας, Υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρείας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Α.Ε. Η σύμβαση ανέθετε κομβικές αρμοδιότητες διαχείρισης του πρασίνου στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν εξασφάλιζε την προστασία του φυσικού πλούτου και της οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή, όπως δεν εξασφάλιζε το δημόσιο χαρακτήρα του λόφου, ως ελεύθερου ενιαίου χώρου αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και φυσικής αξίας, ενταγμένου στην καθημερινότητα της πόλης.

Σήμερα, ο λόφος Φιλοπάππου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με εμφανή τα σημάδια ελλιπούς φροντίδας σε περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας, αλλά και λόγω της εναντίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε νέα φύτευση και συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου.

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 11πμ, εκδικάζεται στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (Κυρίλλου Λουκάρεως 14) η έφεση κατοίκων της περιοχής κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους για ψευδή καταμήνυση. Οι κάτοικοι μηνύθηκαν σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, για την αντίδρασή τους, με νόμιμα μέσα, σε διαδοχικές προσπάθειες, το 2015 και 2018, των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ να περιφράξουν τον λόφο της Πνύκας.

Συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής μας καλούν την Δευτέρα στο πλευρό τους, ώστε να υπερασπιστούμε το κοινό αγαθό του λόφου, αλλά και να διεκδικήσουμε την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων για τη φροντίδα του και τη σωτηρία του φυσικού πλούτου της περιοχής.