Την αναγκαιότητα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ότι θα πρέπει ο Δήμαρχος θα είναι πλήρους απασχόλησης στον Δήμο και όχι ο Δήμος να αποτελεί για αυτόν παράλληλα καθήκοντα στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.
« Δεν γίνεται για 15 μέρες να συζητιέται για την πρόθεση του Δημάρχου της Αθήνας να αναλάβει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να δίνονται συνεντεύξεις, να γράφονται άρθρα και να μην γίνεται εδώ καμία δήλωση από τον ίδιο. Αυτά δεν θα πρέπει να απασχολήσουν και το Δημοτικό Συμβούλιο; Δεν το αφορούν οι προθέσεις του Δημάρχου που ακόμη δεν έχει κλείσει έξι μήνες θητείας;
Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει κάποιο ανεξάρτητο η αυτοδιοίκητο στις παρατάξεις των Δήμων, γιατί στους Δήμους υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων. Το θέμα μας δεν είναι γιατί ο Δήμαρχος της Αθήνας θέλει να γίνει Πρόεδρος στο κόμμα του. Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο για εμάς είναι τι θα γίνει με τον Δήμο της Αθήνας που θα έχει για Δήμαρχο έναν υποψήφιο Πρόεδρο, θα παραμείνει Δήμαρχος αν αυτός γίνει Πρόεδρος του κόμματος του;
Να θυμόμαστε όμως ότι κάποιοι έβγαζαν λόγους για το ακομμάτιστο και το ακηδεμόνευτο στους Δήμους. Κάποιοι έχουν ευθύνη και για την στάση που κράτησαν στηρίζοντας τον Χ. Δούκα στον δεύτερο γύρο.
Όμως τώρα το ερώτημα που θέτουμε είναι για το αν το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί για το ποιος θα διοικεί το Δήμο και με τι όρους θα τον διοικεί… Με όρους πλήρους απασχόλησης ή σαν παράλληλη εργασία; »
Η απάντηση που δόθηκε από τον Χ. Δούκα ήταν ότι θα παραμείνει Δήμαρχος ακόμα και αν εκλεγεί στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Νίκος Σοφιανός έθεσε τα εξής θέματα:
« Πρώτον, η Δημοτική Επιτροπή ξανασυζήτησε και δεν κατέληξε για την παράταση του ωραρίου των μπαρ των ξενοδοχείων. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμος δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη που έχει, με δικαιολογίες, με ερμηνείες νομοθετικές και άλλες. Ο Δήμος έχει ευθύνη για το ωράριο λειτουργίας και για το πόσο υποφέρει ο Αθηναίος από τις ταράτσες των ξενοδοχείων! Και εξάλλου, αν δεν έχει ευθύνη, γιατί έρχεται και επανέρχεται το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή;
Δεύτερον, έγινε κινητοποίηση των κατοίκων για το παρκάκι «Διάκου» στο 7ο διαμέρισμα. Κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία, μαζεύτηκαν οι γονείς και όλοι μαζί ζητούν, για το εγκαταλελειμμένο παρκάκι «Διάκου» στο 7ο διαμέρισμα, να φτιαχτεί η ξεχαρβαλωμένη παιδική χαρά και να φροντιστεί το παρκάκι, ώστε να πάρουμε μία ανάσα ζωής.
Καλό είναι να ακουμπάει ο Δήμος σε αυτές τις ανησυχίες. Νομίζουμε ότι, ακόμα και αν δεν είναι στα σχέδια του Δήμου, μπορούν κάποια πράγματα να γίνουν.
Τρίτον, επειδή διαβάζουμε για το microforest (μικρό δάσος) στην Αλεπότρυπα, θεωρούμε ότι καλό είναι να γίνει. Αλλά δίπλα ακριβώς από αυτά τα 1,1 στρέμματα υπάρχουν 8 στρέμματα, όπως ανέφερα και πριν, στο παρκάκι της Γκράβας, πάνω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και κάτω από το μικρό πάρκο να της Γκράβας, στα παλιά ασβεστοκάμινα. Ανήκει στο Δήμο, έχει απαλλοτριωθεί, τα είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή σε εγκατάλειψη και η ίδια εγκατάλειψη συνεχίζεται και από τη σημερινή δημοτική Αρχή.
Να διαμορφωθεί αυτός ο χώρος, ένας πνεύμονας πρασίνου στον οποίο μπορούν να φυτευτούν δέντρα και να διαμορφωθούν και άλλοι χώροι αναψυχής, σε αυτή τη γειτονιά που είναι σε πίεση. »
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το εξής θέμα:
« Έχοντας υπόψη την επιστολή που έχει στείλει σε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, νομίζουμε ότι το κύριο είναι να υπάρξει άμεσα συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για όλα αυτά τα οποία αναφέρονται.
Δεν είναι κατά τη γνώμη μας να παραπέμπουμε αυτή τη συζήτηση μόνο μέλλον, όταν θα έχει συνεννοηθεί ο Δήμος με τους άλλους Δημάρχους για να φτιαχτεί ο φορέας υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου, γιατί υπάρχουν ζητήματα που έπρεπε ήδη να έχει κάνει η δημοτική Αρχή, και δεν έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, τα οποία μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα. Αυτά αφορούν επί της ουσίας την εφαρμογή του υφιστάμενου προεδρικού διατάγματος.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι εργασίες που γίνονται τώρα τελευταία και θεωρητικά σταμάτησαν, αλλά στην πράξη τελικά δεν έχουν σταματήσει. Επίσης, είναι τα πολλά επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν βάλει χέρι με διάφορους τρόπους στο πάρκο. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να συζητάμε για το αν και πότε θα γίνει αυτός ο φορέας.
Με αυτή την έννοια, καλούμε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να μπει το θέμα στην επόμενη ημερήσια διάταξη, για να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση, να κληθούν εδώ και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα και να δούμε τι μέτρα θα πάρει πρακτικά ο Δήμος για να υλοποιηθούν αυτά. »