28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 11:47

Στηρίζουμε τις επιτροπές κατοίκων που διεκδικούν κοινόχρηστους χώρους στην Αθήνα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερησίας διάταξης τα εξής θέματα: την αναγκαιότητα που εκφράζεται και μέσα από την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, να μην οικοπεδοποιηθούν τα 55 στρέμματα αδόμητης έκτασης στο πάρκο Προμπονά, τη βούληση της Λαϊκής Συσπείρωσης να έρθει προς συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα αξιοποίησης του εναπομείναντος τμήματος της Ελληνικής Εριουργίας, καθώς και το ζήτημα λήψης άμεσων μέτρων ούτως ώστε να κατοχυρωθεί ο χώρος που ανήκει στο Δήμο στο Πάρκο Γουδή.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΟΜΠΟΝΑ:
« Μαζική συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο πάρκο Προμπονά. Αυτό που αρνήθηκε να κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο, να στηρίξει δηλαδή το αίτημα τα 55 στρέμματα αδόμητης έκτασης να γίνουν κοινόχρηστος χώρος να μην τσιμεντοποιηθούν, να προσφύγει δηλαδή στο Συμβούλιο Επικρατείας, το κάνουν οι κάτοικοι. 19 κάτοικοι και ο Γ.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Σμύρνης προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί έχουν έννομο συμφέρον να μην οικοπεδοποιηθεί η περιοχή τους. Μια οικοπεδοποίηση χωρίς συγκοινωνιακή μελέτη, την οποία ξαναθυμίζω την ετοίμασαν οι δύο ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Άρα έχουμε μπροστά μας δρόμο και θεωρούμε ότι χρειάζεται από πλευράς της διοίκησης του Δήμου όχι μία διοικητική απάντηση, αλλά μία πολιτική απάντηση στο ερώτημα: Θα πάει με τους δύο μεγαλοϊδιοκτήτες για να χτίσουν 6 οικοδομικά τετράγωνα σε 55 στρέμματα ελεύθερου χώρου στην περιοχή του Προμπονά, ή θα πάει με τους κατοίκους; »

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ:
« Υπάρχει αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να έρθει το θέμα του χώρου του πρώην εργοστασίου της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΡΙΟΥΡΓΙΑΣ» για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη Βουλή καταθέσαμε σχετική ερώτηση και ο αρμόδιος υπουργός “έριξε το μπαλάκι” στο Δήμο, υποστηρίζοντας πως εφόσον η ιδιοκτησία της Εριουργίας δεν ανήκει σε κάποιον ιδιώτη, αλλά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ας προβεί ο Δήμος σε σχετική συζήτηση με αυτό τον φορέα. Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε: Πότε θα έρθει το θέμα της Ελληνικής Εριουργίας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο; »

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ:
« Στην προηγούμενη συνεδρίαση έγινε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, περι διαγραμμάτων για το πάρκο Γουδή. Η δημοτική Αρχή σπρώχνει το θέμα στις καλένδες με την απόφαση να ξεκινήσει μια νέα μελέτη, λες και η μελέτη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου επικαιροποιημένη δε μας κάνει… Υπάρχει όμως ανάγκη για λήψη και άμεσων μέτρων στον ιδιοκτησιακό χώρο του Δήμου Αθηναίων, όπως: να φύγουν τα αυτοκίνητα, να φύγουν οι περιφράξεις, να γίνει μία σειρά ενεργειών που κατοχυρώνουν το χώρο που ανήκει στο Δήμο και που μάλιστα έχει κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία του ακόμα και στο κτηματολόγιο. Αυτά τα μέτρα υπενθυμίζει στο υπόμνημα της η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, το οποίο καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

« 1ο ζήτημα. Σε σχέση με τον “Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο”, είχαμε στήριξη στο Δημοτικό Συμβούλιο την συμφωνία του Δήμου Αθηναίων για να χρησιμοποιούνται τις πρωινές κυρίως ώρες οι εγκαταστάσεις του Πανελληνίου από δημότες, με βάση προγράμματα για 12-13 αθλήματα. Θέλουμε να θέσουμε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με αυτό.

  • Ξέρουμε ότι εδώ και περίπου 20 μέρες μετά από καταγγελία που έγινε, και έπειτα από Απόφαση της Περιφέρειας και του Δήμου, έκλεισε το κολυμβητήριο επειδή δεν έχει αδειοδότηση (για την οποία είναι υπεύθυνος ο Δήμος). Τι θα κάνει ο Δήμος σε αυτή την περίπτωση σε σχέση με τι με αυτή τη συμφωνία, από τη στιγμή που αυτή δεν τηρείται σε ένα από τα αγωνίσματα;
  • Πώς αξιοποιείται από τους δημότες αυτό το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου ΓΣ; Θέλουμε άμεσα συγκεκριμένα στοιχεία για το τελευταίο διάστημα, από 1η Οκτώβρη: πόσοι δημότες, ποιες μέρες, σε ποια αγωνίσματα συμμετέχουν;
  • Ποια υπηρεσία από την πλευρά του Δήμου ελέγχει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας;

2ο ζήτημα. Το προηγούμενο Σάββατο, όταν έκλεισαν τα μαγαζιά που είναι στο κέντρο (Κολοκοτρώνη, Αιόλου, κλπ) και έπρεπε να πετάξουν τα σκουπίδια βρήκαν γεμάτους κάδους απορριμάτων και άφησαν τα σκουπίδια έξω από αυτούς. Την επόμενη ημέρα, η υπηρεσία καθαριότητας έγραψε πρόστιμα σε καμιά τριανταριά μαγαζιά, ψάχνοντας μάλιστα ακόμα και μέσα στις σακούλες για να βρει αποδείξεις των μαγαζιών.
Είναι μία πάγια διαδικασία ο τρόπος που βγάζουν τα μαγαζιά τα σκουπίδια τους, και προφανώς το ότι ήταν γεμάτοι οι κάδοι προέκυψε από μία αδυναμία, όμως με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζει την κατάσταση η δημοτική Αρχή; »