/

ΑμεΑ

Αθήνα για όλους

Από το 2019 έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες και έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις ώστε η Αθήνα να παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα ήταν περισσότερες ράμπες αναπήρων στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης μέσα από το μεγάλο έργο ανακατασκευής 410 πεζοδρομίων, έξυπνοι αισθητήρες για την αποτροπή αντικοινωνικής στάθμευση στις ράμπες ΑμεΑ, δημιουργία σχετικών υποδομών σε 257 σχολικές μονάδες, νέες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ με σήμανση στους δρόμους και τα δημοτικά πάρκινγκ, υποστηρικτικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτησης τους απο τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και αναβάθμιση των αθλητικών δομών με εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση τους σε αυτά. Επιπλέον, ένα πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών με δυσκολία ακοής, έχει τεθεί σε λειτουργία στο Ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων, ενισχύοντας την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός των πολιτών που ζουν με δυσκολίες και αναπηρίες.
Ο σεβασμός στο δικαίωμα για πρόσβαση και ποιότητα ζωής, κατακτάται μόνο με πράξεις.

Ποιοί χώροι του Δήμου Αθηναίων είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ;

Τα Πολυδύναμα Δημοτικά Ιατρεία παρέχουν εξ αποστάσεως διερμηνεία για κωφούς και βαρήκοους πολίτες για κλείσιμο ραντεβού και δωρεάν ιατρική εξέταση. Για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις διαθέσιμες ειδικότητες ανά Πολυδύναμο Κέντρο/Δημοτικό Ιατρείο και να κλείσουν ραντεβού, μπορούν:

  • Να επικοινωνούν απευθείας με την υπηρεσία της εξ αποστάσεως διερμηνείας, μέσω της σελίδας
    https://www.cityofathens.gr/ygeia-proliptiki-iatriki/diermineia-eng προκειμένου να εξυπηρετηθούν από εξειδικευμένο διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
  • Να επισκεφθούν το Πολυδύναμο Κέντρο/Δημοτικό Ιατρείο που τους εξυπηρετεί και να χρησιμοποιούν απευθείας την υπηρεσία της εξ αποστάσεως διερμηνείας, μέσω των φορητών τάμπλετ με τη βοήθεια του προσωπικού των Ιατρείων. Οι νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέχονται σε 4 Δημοτικά Ιατρεία:
    – 1ο Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο
    Σόλωνος 78, Αθήνα, 210 3626587, Λειτουργία: 08:00- 20:00
    – 2ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου
    Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, 210 9239865, Λειτουργία: 08:00- 20:00
    – 3ο Πολυδύναμο Κέντρο – Πετράλωνα
    Θεσσαλονίκης 48 & Ηρακλειδών, 210 3427515, Λειτουργία: 08:00- 15:00
    – 6ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης
    Χανίων 4Β, 210 8836200, Λειτουργία: 08:00- 20:00

Κολυμβητήρια: Στο Σεράφειο Αθλητικό Κέντρο λειτουργεί υπερσύγχρονο κολυμβητήριο όπου υπάρχει πρόσβαση σε ΑμεΑ τόσο στις κερκίδες όσο και στα αποδυτήρια. Τα κολυμβητήρια Γουδή και Κολοκυνθούς εξοπλίστηκαν με αναβατόρια τελευταίας τεχνολογίας καθώς και με δύο καινούργια αναπηρικά αμαξίδια. Πλέον, η είσοδος και η έξοδος των Ατόμων με Αναπηρία στην κολυμβητική δεξαμενή είναι γρήγορη, εύκολη και κυρίως ασφαλής.

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία. Tα δημοτικά κολυμβητήρια στο Γουδή, στο Σεράφειο, στην Κολοκυνθού, στη Γκράβα, καθώς και το Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός», ανοίγουν τις πόρτες τους, κάθε εβδομάδα -από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο- για να υποδεχθούν άτομα με αναπηρίες, που ενδιαφέρονται για το κολύμπι και τη γυμναστική. Πρόκειται για προγράμματα που στο σύνολό τους εφαρμόζονται, είτε ατομικά, είτε σε μικρές ομάδες των 2 ή 3 ατόμων, με στόχο την καλύτερη απόδοση και το μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος για τους συμμετέχοντες. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ηλικίας 5-40 ετών και είναι σχεδιασμένα από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Τα δημοτικά γυμναστήρια Μετς, Στρέφη, Ρουφ, Γουδή, Σεπολίων, Λένορμαν, Κυψέλης, Ευελπίδων και Πολυγώνου είναι αθλητικοί χώροι προσβάσιμοι σε αμαξίδια (αλλά δεν διαθέτουν όλοι WC για ΑΜΕΑ). Δείτε πληροφορίες εδώ https://www.cityofathens.gr/where/gymnastirio/

Προσβάσιμοι είναι και οι ανοιχτοί χώροι άθλησης και παιχνιδιού όπως για παράδειγμα η παιδική χαρά στην Ακαδημία Πλάτωνος που αποτελεί την πρώτη παιδική χαρά, με ειδικά όργανα και πρόσβαση, για τα παιδιά με αναπηρία. Στο Σεράφειο, επίσης, υπάρχει πρότυπη παιδική χαρά για παιδιά από 1 έτους και εφήβους, προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

Ο Δήμος διαθέτει και δημοτικές βιβλιοθήκες προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα:
Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι, 2106929736) και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών.
Η Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στον ίδιο χώρο και αποτελεί την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για παιδιά 0-6 ετών (Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι, 2106929735)
Η Παιδική Βιβλιοθήκη για παιδιά 0-14 ετών στο σταθμό Λαρίσης (Δομοκού 2, 2108810884)
Η Παιδική Βιβλιοθήκη του σταθμού Λαρίσης (Δομοκού 2, 2108236635) και
Η Ιωάννειος Βιβλιοθήκη, (Πανόρμου 59 στους Αμπελόκηπους, 2106983905)
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις Βιβλιοθήκες εδώ: https://www.cityofathens.gr/where/vivliothiki/

Οι περισσότεροι χώροι πολιτισμού του Δήμου είναι προσβάσιμοι σε αμαξίδια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα” στο Θησείο, το Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Ψηφιακό μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», το ανοιχτό θέατρο Γκράβας, το Κέντρο Τεχνών κ.α.

Επίσης, προσβάσιμοι είναι και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης Γκράβας, Νορντάου, Κάτω Πετραλώνων και Κυψέλης.

Και φυσικά, όλοι οι χώροι της Τεχνόπολης (εσωτερικοί/εξωτερικοί /βοηθητικοί (τουαλέτες κλπ) είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Επιπλέον, σε κάθε μεγάλη διοργάνωση (συναυλίες/φεστιβαλ) διαμορφώνονται ειδικοί χώροι για ΑμεΑ προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν ανεπηρέαστοι. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προτείνει μία πρωτότυπη αισθητηριακή διαδρομή που μετατρέπει τη γνώση σε συναρπαστική εμπειρία, όπου μπορούμε να γνωρίσουμε την ιστορία του παλιού εργοστασίου μέσα από το μαγικό κόσμο των αισθήσεων. https://gasmuseum.gr/index.php/episkepsi-sto-mouseio/diadromes-viomixanikou-mouseiou/aisthiriaki-diadromi

Ο Δήμος Αθηναίων από το έτος 1954 φιλοξενεί δωρεάν παιδιά, συλλόγους ΑμεΑ και άτομα τρίτης Ηλικίας στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Όσον αφορά τις υποδομές των εγκαταστάσεων για την φιλοξενία συλλόγων ΑμεΑ, έχουν κατασκευαστεί προσβάσιμοι θάλαμοι, ενώ είναι προσβάσιμα και τα μαγειρεία και όλοι οι υπόλοιποι χώροι ψυχαγωγίας (πχ. κινηματογράφος, πισίνα, πολιτιστικά κέντρα κλπ).

Σε όλους τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών με ειδικές ανάγκες, με υποστήριξη από παιδιάτρους και εξειδικευμένο προσωπικό (παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κλπ). Όσον αφορά την ειδική κατηγορία ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα, σε 41  Σταθμούς υπάρχει προσβασιμότητα από το δρόμο και μέχρι την είσοδο του Παιδικού Σταθμού. Ήδη οι τεχνικές μας υπηρεσίες σχεδιάζουν και θα υλοποιήσουν στο εγγύς μέλλον τη διεύρυνση ανάλογων υποδομών και σε άλλους Παιδικούς μας Σταθμούς.

Πρόσθετα, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου που στεγάζεται στο 41ο Γυμνάσιο (Πάτμου 11-13) έχει τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε ΑΜΕΑ δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους στη μάθηση.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων στα δύο δημοτικά πάρκινγκ (Κλαυθμώνος και Βαρβάκειο) έφτιαξε συνολικά 16 θέσεις ΑμεΑ.

Ποιά έργα γίνονται στην πόλη για να γίνει πιο φιλική και προσβάσιμη σε όλους;

830 «έξυπνοι» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις
Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης 830 «έξυπνων» αισθητήρων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ και ενός πρωτοποριακού συστήματος ελέγχου των παραβάσεων. Οι αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ – από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.
Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα τα οποία «ενημερώνουν» για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα. Με αυτόν τον τρόπο, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις. Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται, δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.

Έργο ανακατασκευής 410 πεζοδρομίων στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας

Με τα σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια τα οποία αντικαθιστούν τα παλιά, αντιμετωπίζονται προβλήματα δεκαετιών και δίνεται σημαντική «ανάσα» σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας, οι οποίες μέχρι και σήμερα στερούνταν βασικών υποδομών. Περιοχές όπως ο Άγιος Παύλος, τα Σεπόλια, ο Νέος Κόσμος, η Κυψέλη, ο Άγιος Αρτέμιος και η Λαμπρινή αποκτούν καινούργια πεζοδρόμια, τα οποία διαθέτουν αντιολισθητικές πλάκες υψηλής ποιότητας, ράμπες για την διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία και οδηγό για τη μετακίνηση των τυφλών.

Μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών για ΑμεΑ σε 257 σχολικές μονάδες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, συνολικά 257 σχολικές μονάδες και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης θα αποκτήσουν αυτές τις υποδομές, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρίες μέσα στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, σε 185 σχολικές μονάδες θα δημιουργηθούν νέες ράμπες, ενώ 236 σχολεία θα αποκτήσουν λειτουργικά και κατάλληλα WC για ΑμΕΑ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε 131 σχολικά συγκροτήματα που, βάσει μελέτης, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ειδικών ραμπών, θα κατασκευαστούν είτε ηλεκτροκίνητα αναβατόρια, είτε ανελκυστήρες είτε φορητές κινητές ράμπες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους χώρους των σχολείων.

Διαγραμμίσεις με ειδική σήμανση, 400 θέσεις ραμπών ΑΜΕΑ, σε ράμπες που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία που υποδείχθηκαν από την δημοτική αστυνομία. Με την ολοκλήρωση των νέων ασφαλτοστρώσεων στην πόλη θα διαγραμμιστούν επιπλέον σημεία.

4 προσβάσιμες διαδρομές για άτομα με οπτική αναπηρία και 4 διαδρομές για άτομα με κινητική αναπηρία μέσα στην πόλη, είναι πλέον διαθέσιμες σε ελληνικά και αγγλικά σε μία -πλήρως προσβάσιμη- ιστοσελίδα https://accessibleroutes.thisisathens.org

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων χωροθέτησε 22 νέες θέσεις ΑΜΕΑ τις οποίες μπορείτε να βρείτε στον χάρτη εδώ

Τα άτομα ΑΜΕΑ έχουν κάποια απαλλαγή από τις πάγιες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του Δήμου>;

Ναι, υπάρχουν απαλλαγές από την καταβολή των δημοτικών τελών για τα άτομα με πάνω από 80% αναπηρία και υπό προϋποθέσεις* γίνεται μείωση 50% στην κύρια κατοικία.
*μικτό εισόδημα έως 20.000€ και ο λογαριασμός ρεύματος στο όνομα του δικαιούχου.

Καμπάνιες ευαισθητοποίησης

Εξίσου σημαντικό με τα έργα υποδομής είναι το να αποκτήσουμε όλοι μας συνείδηση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κίνησή τους στην πόλη.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει καθιερώσει από το 2015 το μήνα Μάρτιο ως «Μήνα Δράσεων Εξοικείωσης και Ευαισθητοποίησης για την αναπηρία», όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις, βιωματικές δράσεις και επιστημονικές ημερίδες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αναπηρίας.

Σε ποιες διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου μπορεί να απευθυνθεί ένα άτομο ΑμεΑ;

Στο Δήμο Αθηναίων υπάρχει το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας και Αντιμετώπισης Διακρίσεων της Δ/νσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο παρέχει συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη σε άτομα με αναπηρίες και στις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει τα ΑμεΑ τα οποία απευθύνονται στην υπηρεσία αναζητώντας ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, καθώς και για την εργασιακή τους ένταξη και αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Για το συντονισμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με καταγραφή φορέων και υπηρεσιών, κέντρων κατάρτισης και συλλόγων ΑμεΑ. Με τον τρόπο αυτό το Τμήμα λειτουργεί ως υπηρεσία πληροφόρησης και δικτύωσης με αρμόδια όργανα και φορείς.
Επιπλέον, η Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη “1595”, αλλά και τα επτά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών τα οποία πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, προσβλέπουν στην ελαχιστοποίηση του κόπου και τον περιορισμό των περιττών μετακινήσεων σε υπηρεσίες, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.