26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 08:41

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» «Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές» για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής

Με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και συνεργατών ολοκληρώθηκε από το Δήμο Αθηναίων, η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» καθώς και του εκπαιδευτικού Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές», που εκδόθηκε από την Τεχνόπολη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πάνω από 300 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρακινημένοι από τους 10 Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όλων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, παρακολούθησαν την παρουσίαση των βασικών στοιχείων του προγράμματος, της θεωρητικής τεκμηρίωσης του, των δύο εκπαιδευτικών Οδηγών του και της προσαρμογής του για τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης εξαίροντας το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο φέρνει μια άλλη οπτική στα ιστορικά δρώμενα αφού τα συνδέει άμεσα με τη σύγχρονη πόλη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο Εκπαιδευτικό Οδηγό  και τα μηνύματα του, όπως αυτό της ανεξιθρησκείας, της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων και της δημοκρατίας. Σημείωσε ακόμη πως «Μέσα από τις οκτώ διαδρομές του γνωρίζουμε διαφορετικές όψεις της πόλης μας και αντιλαμβανόμαστε την πορεία της Αθήνας τα τελευταία 200 χρόνια. Μαθαίνουμε πώς ο «Τρελός», έγινε ο Υμηττός, το Μέγα Μοναστήρι Μοναστηράκι και πώς οι μόλις 60 όρθιες κατοικίες που είχαν απομείνει στο τέλος των πολεμικών συγκρούσεων της Επανάστασης έγιναν χιλιάδες κτήρια με διαφορετικές αρχιτεκτονικές επιρροές και εκδοχές».

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αθηναίων, η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Διαμαντάκου, εξήρε την άρτια επιστημονική δουλειά των συνεργατών του προγράμματος και δημιουργών του Οδηγού και τόνισε την αξία του προγράμματος, το οποίο βρίσκεται στην 6η χρονιά υλοποίησης του, επενδύοντας σε μια νέα γενιά παιδιών που θα αγαπούν και θα προστατεύουν την πόλη.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προγράμματος και των πτυχών του, των δύο εκπαιδευτικών οδηγών που το συμπυκνώνουν, καθώς και της εφαρμογής του στα εργαστήρια δεξιοτήτων, από την Θάλεια Δραγώνα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Μαρία Δημοπούλου και την Πόπη Κύρδη, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων αντίστοιχα, και την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα και Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς.

Οι Οδηγοί διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή για το ευρύ κοινό, και αντίτυπά του διανέμονται δωρεάν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το σύνολο του υλικού είναι προσβάσιμο online από τον ιστοχώρο του προγράμματος www.kids4thecity.gr.

Οι δράσεις του προγράμματος «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» εντάσσονται στην υλοποίηση του Culture Is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό που στοχεύει στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, στην αξιοποίηση και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και στην πραγματοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. To πρόγραμμα διανύει την έκτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές. Έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kids4thecity.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι 213 0109300 (int. 115) [email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send