Το Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας που δημιουργήσαμε, φέρνει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Περισσότερα από 50 μουσεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικοί οργανισμοί, συνεργάζονται και δίνουν ακόμα περισσότερες πολιτιστικές εμπειρίες στους Αθηναίους και τους επισκέπτες, υπό το συντονισμό του δήμου Αθηναίων.
Φιλοξενούμε μεγάλες διεθνείς πολιτιστικές οργανώσεις όπως η documenta14 που υποδέχθηκε περισσότερους από 350.000 επισκέπτες το καλοκαίρι του 2017.
Μια νέα δομή για τον πολιτισμό, η οποία δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο 2016, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας του εντάχθηκαν σταδιακά στο Δίκτυο Πολιτισμού 52 από τους σημαντικότερους δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης: Art Athina, Athens Biennale, British Council, Goethe-Institut Athen, NEON, Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, ΑΣΚΤ, Αρχεία Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Ατοπος CVC, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Πινακοθήκη, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Θέατρο, ΕΜΣΤ, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Ζάππειο Μέγαρο, Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Ελληνικός Κόσμος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ινστιτούτο Πούσκιν, ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Κοτσανά, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Λαλαούνη, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Μουσική Βιβλιοθήκη Ελλάδας, Νομισματικό Μουσείο, ΟΠΑΝΔΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ωδείο Αθηνών, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη.
Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων τελεί υπό τη θεσμική εποπτεία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, και κεντρικό σκοπό έχει να αναδείξει τη συνύπαρξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας με μία δραστήρια σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή. Εδραιώνει ένα ενεργό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες και τους φορείς. Λειτουργεί, ως σύνδεσμος μεταξύ των κύριων πολιτιστικών φορέων της Αθήνας, προσφέροντας υποστήριξη, λύσεις και δικτύωση.
Συνεργάστηκε με το Athens Tourism Partnership, μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ)) με την Aegean Airlines, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το ΣΕΤΕ, και συμβάλλει εμπράκτως στη συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης της Αθήνας σε αυτόνομο προορισμό, όλο τον χρόνο, με έμφαση και στο σύγχρονο πολιτισμό.
Έτσι, παράλληλα με τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, βασική επιδίωξη του Δικτύου Πολιτισμού υπήρξε και παραμένει η προώθηση πολιτιστικών προϊόντων και σύγχρονων καλλιτεχνικών παραγωγών σε ένα διεθνές ακροατήριο, καθώς και η έγκυρη και γρήγορη πρόσβαση των επισκεπτών της πόλης, Ελλήνων και ξένων, σε πληροφορίες για όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για το λόγο αυτό, το Δίκτυο Πολιτισμού δημιούργησε τη δίγλωσση ιστοσελίδα ww.athensculturenet.com που κυκλοφορεί σε 60.000 αντίτυπα, επίσης δίγλωσσο εξαμηνιαίο φυλλάδιο, με χάρτη, ένα σύντομο στίγμα των πολιτιστικών φορέων της Αθήνας και μια επιλογή από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις τους. Τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων κυκλοφόρησαν 3 φυλλάδια, ενώ το δεύτερο από αυτά διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στον Αυθεντικό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας .
Το Δίκτυο συνεργάστηκε παραγωγικά για την προετοιμασία, διεξαγωγή και φιλοξενία της φημισμένης έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14 που, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εγκαινιάσθηκε τον Απρίλιο 2017 και συν-φιλοξενήθηκε στην Αθήνα.
Το Δίκτυο πολιτισμού του δήμου Αθηναίων στηρίζει από την πρώτη στιγμή την ΑΠΠΒ 2018. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά από τα 52 μέλη του έχουν συμβάλει στο πρόγραμμα με προτάσεις για τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Από το Μάιο 2018 το Δίκτυο έγινε εκτελεστικός βραχίονας της ΑΠΠΒ 2018 καθώς οι συντονιστές του ανέλαβαν το Project management και το Συντονισμό του Προγράμματος της.