/

Πως μπορώ να βοηθήσω στην ανακύκλωση;

Ποια υλικά μπορούμε να ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;

  • Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, ελέγχουμε αν έχουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.
  • Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες.
  • Γυάλινες συσκευασίες από νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων.
  • Πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, μεμβράνη περιτυλίγματος
  • Κουτάκια από λευκοσίδηρο, δηλαδή από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα.
  • Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, τα οποία αφαιρούμε από το μπουκάλι και τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο (τα αφαιρούμε γιατί ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο).

Ποια υλικά δεν ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;

  • Τα σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Άρα σπασμένα μπουκάλια, ποτήρια, γυαλιά, δεν τα πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.
  • Χάρτινα κουτιά από συσκευασίες έτοιμου φαγητού (πχ πίτσα). Επειδή είναι γεμάτα λάδια και λίπη, δεν ανακυκλώνονται αλλά αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού.
  • Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σκισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα μικρά χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δυσκολεύουν τη διαδικασία.
  • Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού δεν ανακυκλώνονται, μάλιστα αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα υλικά που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στον κάδο.
  • Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ ή τα πήλινα κεσεδάκια γιαουρτιού. αυτά μπαίνουν στους κοινούς κάδους.
  • Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Τα πετάμε λοιπόν στους κοινούς κάδους.
  • Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν καθαρίζονται καθόλου εύκολα.
  • Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια περιέχουν πολλές προσμίξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.
  • Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
  • Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά της συσκευασίας τους. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Για να πετάξουμε ένα μεγάλο αντικείμενο επικοινωνούμε με την 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου Αθηναίων 1595 για να κλείσουμε ραντεβού αποκομιδής, η με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της Δημοτικής μας Κοινότητας.
  • Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους.
  • Διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι: γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, λάμπες, λαμπτήρες, μελάνια και τόνερ (τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά από διαφορετικά σημεία συλλογής), δοχεία από λάδια μηχανής, μπάλες (ποδοσφαίρου, κλπ.), κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, ενδύματα και υφάσματα γενικώς, πάνες μιας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στυλό και φωτογραφίες, ενέσεις και τα ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους (σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, κλπ), κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα.
  • Μάσκες και γάντια προστασίας μιας χρήσης

Πώς πετάμε τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο;

  • Αδειάζουμε και καθαρίζουμε τα κουτιά από υπολείμματα.
  • Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε, για να εξοικονομήσουμε χώρο στον κάδο.
  • Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας και τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
  • Όταν φτάσουμε στον κάδο, αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.

Βιοαπόβλητα- καφέ κάδοι

Τον Φεβρουάριο του 2020 επεκτείναμε το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους με στόχο να εντατικοποιήσουμε την κομποστοποίηση και να προάγουμε τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα, μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το 2018, στοχεύει στη συλλογή οργανικών αποβλήτων και αρχικά ξεκίνησε από μεγάλους παραγωγούς, όπως τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, οπωροπωλεία, ξενοδοχεία, Nοσοκομεία, στρατόπεδα, λαϊκές αγορές.

Τον Μάρτιο του 2020 προμηθευτήκαμε 2.500 νέους καφέ 20 νέα απορριμματοφόρα σύγχρονα με σύστημα πλύσης των κάδων για την συλλογή των βιοαπόβλητων.

Σήμερα τα σημεία που έχουμε τοποθετήσει καφέ κάδους είναι περίπου 213 και αυξάνονται.
Συγκεκριμένα έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι:
• σε 18 μεγάλα Νοσοκομεία, Κλινικές και Μαιευτήρια Ιδιωτικά και Δημόσια
• σε 4 στρατόπεδα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων
• σε 19 μεγάλα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
• σε 100 υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ για την απόρριψη των βιοαποβλήτων και είναι αποκλειστικής χρήσης τους.
• σε 9 οπωροπωλεία
• σε 39 ΚΥΕ σε όλο τον Δήμο της Αθήνας
• καθώς και σε 11 Λαϊκές αγορές που λειτουργούν στον Δήμο της Αθήνας η συλλογή των βιοαποβλήτων γίνεται πλέον με καφέ κάδους και αναμένεται σύντομα να τοποθετηθούν και στις 36 Λαϊκές Αγορές. Στις λαϊκές που λειτουργούν με καφέ κάδο γίνεται παράλληλα διαχωρισμός των υλικών συσκευασίας (χαρτί –χαρτόνι κυρίως) τα οποία οδηγούνται στην ανακύκλωση πλέον και όχι στο ΧΥΤΑ.

Έχει ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων στην περιοχή του Συντάγματος έως το Θησείο με 11 βάσεις καθώς και στην περιοχή του Κολωνακίου με 13 βάσεις που εξυπηρετούν στο σύνολο τους πάνω από 210 ΚΥΕ.

Οι μεγάλοι παραγωγοί βιοαποβλήτων (σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία, κτλ) ενημερώνονται πλέον κάθε 15 μέρες για τις ακριβείς ποσότητες βιοαποβλήτων που απορρίπτουν καθώς τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με gps ζυγιστικό.

Αμέσως μετά την αποκομιδή του υλικού τα νέα απορριμματοφόρα της Διεύθυνσης πλένουν και απολυμαίνουν τους καφέ κάδους καθημερινά, επίσης τα απορριμματοφόρα αυτά μετά την λήξη της βάρδιας πλένονται και απολυμαίνονται εσωτερικά και εξωτερικά.

Ο όγκος που αποκομίζεται από όλα αυτά τα σημεία είναι περίπου 8 τόνοι ημερησίως, ενώ οι ανεπιθύμητες προσμίξεις έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

1. ΓΟΠΑ PROJECT
Ξεκινήσαμε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ Project» στις γειτονιές της Αθήνας. 25 νέα μεγάλα αστικά σταχτοδοχεία-κάλπες τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης: Σύνταγμα, Γκάζι, Μεταξουργείο, Μοναστηράκι, Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή, Ομόνοια, Πετράλωνα, Κουκάκι, Ερμού, Βαρβάκειο, Κολωνάκι, Ζάππειο, Κολοκοτρώνη, Δ. Αρεοπαγίτου, Ακαδημίας και Πανεπιστημίου με στόχο να παρακινούν τους περαστικούς να σταματούν και να τα χρησιμοποιούν, μειώνοντας τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο μέσα από μια πρωτότυπη διαδραστική «ψηφοφορία». Μέσω του πιλοτικού προγράμματος που είχαμε ήδη ξεκινήσει, έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής συνολικά 30.000 αποτσίγαρα, ενώ περισσότερα από 5.000 έχουν ήδη σταλεί για ανακύκλωση. Υπολογίζουμε ότι μέσω της δράσης, θα ανακυκλώνονται πλέον περισσότερα από 250.000 αποτσίγαρα τον χρόνο.

2. COCACOLA Zerowaste Γκάζι
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα THECOCA-COLAFOUNDATION (TCCF) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ξεκινήσαμε την πρωτοποριακή και δημιουργική δράση “ZeroWasteGazi”, στο πλαίσιο του Προγράμματος “ZeroWasteFuture”. Τοποθετήθηκαν 24 κάδοι 4 ρευμάτων στην πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι όπως και 7 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων προς εξυπηρέτηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
Επέκταση του προγράμματος με εγκατάσταση 4 ρευμάτων στην πλατεία Μαβίλη – Πανορμου – Αγ. Δημήτριο – Αμπελόκηπους.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η Διεύθυνση Καθαριότητας σε συνεργασία με το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία “Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ευθύνης και Αειφορίας” (ΠΕΠΕΑ), υπέγραψαν την 19-6-2020 Μνημόνιο Συνεργασίας, με σκοπό: 1) την αναγκαιότητα πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων με έμφαση στα απόβλητα τροφίμων, τα πλαστικά και τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, 2) την αναγκαιότητα αύξησης της ποσότητας συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με έμφαση στα υλικά συσκευασίας και τα ΑΗΗΕ που ανακτώνται στο Δήμο, 3) την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου Πράσινων Σημείων. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός δικτύου ΠΣ αποσκοπεί στην περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελεσματική συλλογή και προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων καθώς και στην αναβάθμιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων και στη χωριστή διαλογή στη πηγή χαρτιού, πλαστικών, μετάλλων, γυαλιού, εκτροπή αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ.
Απώτερος σκοπός της ως άνω συνεργασίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ειδικότερα η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, την ευαισθητοποίηση ειδικών ομάδων στόχων και την ανάπτυξη νέων προτύπων συμπεριφοράς καθώς και τη στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Αθηναίων.
Ειδικότερα, για τον σχεδιασμό, δημιουργία και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού (κάδοι για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων) για τις γωνίες ανακύκλωσης, το ανωτέρω σωματείο θα υποβάλει στο Δήμο και τα αρμόδια όργανά του, προς έγκριση, τόσο τον εξοπλισμό όσο και τη χωροθέτηση αυτού στις σχολικές υποδομές που θα υποδείξει ο Δήμος, θα περιγράψει τον τρόπο διαχείρισής του και θα υποβάλλει λεπτομερείς αναφορές για τη πορεία του προγράμματος που θα λάβει χώρα στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Τέλος, για τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών, το εν λόγω σωματείο θα ενημερώνει το Δήμο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προτείνει να υλοποιήσει και θα μεριμνά για την έκδοση των απαραίτητων αδειών για την υλοποίησής εντός σχολικών μονάδων.
Τα σχολεία τα οποία συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα είναι τα:

• 1η ΔΚ: ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
• 2η ΔΚ: 6ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών
• 3η ΔΚ: 62ο Γυμνάσιο Αθηνών
• 4η ΔΚ: 50ο Λύκειο Αθηνών
• 5η ΔΚ: 49ο Γυμνάσιο Αθηνών
• 6ηΔΚ: 133ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
• 7ηΔΚ: 15ο Ολοήμερο Δημ. Σχολείο Αθηνών

AI Βοηθός Δημότη (Beta)

close
send